Start van hoofdcontent

HAARLEMMERMEER

nl

Adrie deelde afgelopen maanden honderden komkommers uit: "Met liefde gedaan"

14 oktober 2022, 14.09 uur · Aangepast 14 oktober 2022, 14.22 uur · Door Jouri Bakker

Wie goed doet, goed ontmoet. Dat geldt zeker voor 'komkommerman' Adrie Celie, die de afgelopen maanden vanuit een ministalletje voor z'n woning aan de Raasdorperweg komkommers aanbood. Gratis en voor niets en 'gewoon voor iedereen', vertelt de Amsterdammer in gesprek met NH Nieuws.

"Volgens mijn vrouw heb ik er wel 500 uitgedeeld' - Adrie Celie

Als professioneel tuinder verbouwde Adrie met zijn neef onder meer witlof, peterselie en selderij. Inmiddels is Adrie gepensioneerd, maar wroet nog graag in de aarde. "In een stuk kas van m'n neef, hierachter. En zonder bestrijdingsmiddelen, daar houden mensen van."

Behalve komkommers verbouwt hij ook tomaten en paprika's. De oogst van die planten was redelijk, maar viel in het niets bij de riante komkommeroogst. "Het was een goed komkommerjaar", vertelt Adrie, die eerdere jaren zijn buren, vrienden- en kennissenkring van de nodige groente voorzag.

Vijfhonderd

Dit jaar kon hij zoveel komkommers plukken dat hij niet wist waar hij ze moest laten. Daarop besloot hij de komkommers langs de kant van de weg te zetten. "Volgens mijn vrouw heb ik er vijfhonderd weggegeven."

Het zijn vooral wandelaars en fietsers uit Halfweg, Zwanenburg en de Amsterdamse wijken De Aker en Osdorp onder wie zijn komkommers gretig aftrek vinden. "Dankzij die fietsbrug ben je hier zo vanuit Zwanenburg", vertelt hij.

Ruilhandel

Zo nu en dan lieten Adries 'klanten' iets achter. "Maar dat is niet mijn opzet", vertelt hij. "Ik heb wel eens een halve euro gevonden, maar ook een potje zelfgemaakte jam of een fles shampoo. Echte ruilhandel, zoals dat vroeger ook ging." 

Ook kinderen genoten volop van Adries komkommers, zo blijkt uit deze tekening die hij als bedankje heeft gekregen.  

Tekst gaat door onder de foto

"Hier doe je het voor", aldus Adrie. - Adrie Celie

Inmiddels is zijn oogst op, laat hij weten in een post op de besloten Facebook-groep Je bent Zwanenburger/Halfwegger als... "Tot mijn spijt moet ik u meedelen dat mijn stalletje met komkommers, courgettes en paprika's [...] vanaf heden gesloten is. Het is gewoon op. Ik heb het met heel veel liefde gedaan."  

Benieuwd naar de komkommers van Adrie? Dan moet je wachten tot volgend jaar en hopen op net zo'n goed komkommerseizoen als dit jaar. Hij heeft er zelf in ieder geval veel zin in. "Maar het hangt ervan af of ik plantjes kan krijgen en ruimte in de kas heb."

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]