Ga naar Content

Zaandammer (45) veroordeeld voor gruwelijk mishandelen van zijn twee dochters

Een 45-jarige man uit Zaandam is veroordeeld tot een celstraf van ruim twee jaar waarvan een jaar voorwaardelijk. De man blijkt jarenlang op gruwelijke wijze zijn twee dochters fysiek en psychisch te hebben mishandeld. Hij sloeg hen vanaf jonge leeftijd met verschillende voorwerpen en verrichte seksuele handelingen bij de kinderen. De rechtbank in Alkmaar spreekt van een extreme vorm van controle die de vrijheid van de slachtoffers ernstig beperkte. De mishandelingen vonden in zowel Alkmaar als Zaandam plaats. 

Foto: Flickr

De veroordeelde Zaandammer mishandelde zijn dochters volgens de rechtbank een lange periode zowel fysiek als mentaal. Zo mishandelde hij zijn beide dochters fysiek met een riem, slipper of vlakke hand. Ook mishandelde hij een van zijn dochters met stroomkabels, computersnoeren of een dweilstok.

Peper in open wonden 

Ook smeerde hij gemalen peper of gember tussen de schaamlippen van de meisjes en wreef het in open wonden van een van zijn dochters. Ook moesten de meisjes van hun vader urine over zichzelf heen gooien. Vervolgens moesten zij zich voor een langere tijd afspoelen met water om zich schoon te maken. Bovendien liet hij één van zijn dochters langdurig op haar knieën zitten. 

Controle

De rechtbank spreekt van een 'extreme vorm van controle' van de 45-jarige vader. Zo erg dat de 'vrijheid van de slachtoffers ernstig werd beperkt'. Zo hing de man het hele huis vol met camera's en microfoons. Dit om een van zijn dochters continu in de gaten te kunnen houden.

Als de dochters het huis verlieten, moesten zij van hun vader een telefoon bij zich hebben en de lijn van de telefoon open houden. Zo kon hij op ieder moment horen wat de zijn dochters deden.

'Normale jeugd ontnomen'

Eén van de meisjes liep door al het geweld al op jonge leeftijd weg van huis, maar kwam na een tijdje toch weer thuis. De situatie verbeterde niet. Haar vader bleef haar mishandelen.

"De rechtbank oordeelt dat de verdachte door de jarenlange psychische en fysieke mishandeling de lichamelijke en psychische integriteit van zijn kinderen ernstig heeft geschonden"

rechtbank

Volgens de rechtbank zijn er daarnaast verslagen van de middelbare school waaruit blijkt dat beide dochters regelmatig blauwe plekken hadden. Uit getuigenverklaringen blijkt ook dat de mishandelingen door andere mensen werden opgemerkt. 

De plek waar een kind zich het veiligst hoort te voelen, werd volgens de rechtbank ernstig geschonden. "De rechtbank oordeelt dat de verdachte door de jarenlange psychische en fysieke mishandeling de lichamelijke en psychische integriteit van zijn kinderen ernstig heeft geschonden."

Beide dochters hebben psychische klachten aan de jarenlange mishandeling overgehouden. Herstel kan volgens de rechtbank dan ook nog vele jaren duren. "De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij zijn kinderen een normale jeugd heeft ontnomen en de ontwikkeling van zijn dochters ernstig heeft verstoord."

Contact en locatieverbod

Aan de jaar voorwaardelijke straf stelt de rechtbank meerdere voorwaarden. Zo krijgt de man tijdens deze proeftijd een contactverbod met beide slachtoffers en een locatieverbod voor de woonplaats van één van de slachtoffers. Verder moet de Zaandammer zich laten behandelen in een gespecialiseerde zorginstelling. 

Los van zijn straf moet de verdachte beide slachtoffers een schadevergoeding van ongeveer 10.000 euro en 7.000 euro betalen. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play