Ga naar Content

West-Friese kerken voegen zich op zondag noodgedwongen samen door energiecrisis

De energiecrisis treft ook de kerken in West-Friesland. Door de hoge stookkosten worden de eucharistievieringen van 5 parochies vanaf begin november steeds nog maar in één kerk gehouden. "Het is onverantwoord om zo verder te gaan, voor enkele tientallen mensen."

Gerardus Majella kerk in Onderdijk - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

Het gaat om de kerken in Onderdijk, Andijk, Wervershoof, Medemblik en Zwaagdijk-Oost. In totaal zijn de stookkosten op een zondag voor deze 5 kerken meer dan 1.000 euro. Het parochiebestuur en het pastoresteam spreekt in een brief aan de parochianen over een 'onhoudbare situatie', ook al is de thermostaat al een paar graden teruggedraaid. 

Het is simpelweg onverantwoord om op de oude voet door te gaan, zegt pastoor Jan van Dril, al bijna 14 jaar in dienst bij de St. Martinuskerk van Medemblik. "Normaal gesproken stookten we de kerk in de winter warm voor zo'n 120 euro per keer. Nu is dat het driedubbele. En dat voor enkele tientallen mensen. Daarmee graaf je je eigen graf. Hoewel dit een noodsprong is, scheelt het een slok op een borrel."

10 tot 15 bezoekers

Van Dril geeft aan dat zo'n 7 à 8 procent van de Nederlanders op zondag een kerk bezoekt. "Op een goede zondag hebben we zo'n 50 bezoekers, op een slechte 10 tot 15." 

De oplossing ligt in een roulatiesysteem, waarbij de viering steeds in een andere kerk is. Zo is er toch een zondagse Eucharistieviering in een verwarmde kerk. De maatregel geldt alleen voor de zondagse diensten. Avondwakes, uitvaarten en andere bijeenkomsten worden voorlopig in de afzonderlijke kerken gehouden.

Tekst gaat door onder de foto.  

Kerk in Onderdijk - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

De reacties zijn overwegend positief. "De mensen zijn redelijk, zien ook wel dat het niet anders kan. En de afstanden in onze regio zijn gelukkig klein. Van Medemblik naar Zwaagdijk-Oost is het verst, zo'n tien kilometer." Voor kerkgangers die niet over een auto beschikken, wordt een vrijwillige taxidienst in het leven geroepen. 

De centralisatie kan gezien worden als voorbode op de toekomst, wanneer er wordt gekozen voor een centraal punt voor deze kerken. Welke dat gaat worden, is nog niet bekend. De parochianen kunnen dus alvast aan elkaar wennen. Of, zoals Van Dril het zegt: "Het maakt de geesten alvast klaar voor een volgende stap."

Van Dril hoopt dat er volgend jaar meer duidelijkheid komt over welke kerk het centrale onderkomen gaat worden. Daarnaar wordt nu al onderzoek gedaan. De bisschop neemt het uiteindelijke besluit.   

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]