Ga naar Content

Omgetoverde Richard Douma is nu marathonloper: "Bizar, zowel mentaal als fysiek"

Nog slechts een paar kleine loopjes en dan wacht voor Richard Douma de Marathon van Amsterdam. De 29-jarige Zaankanter maakt zich op voor zijn tweede marathon in zijn leven. "Ik hoop dat mijn topjaren er nog aan komen."

Omgetoverde Richard Douma is nu marathonloper - NH Nieuws

Voorheen was Douma een specialist op de 800 en 1.500 meter en bezit hij het Nederlands record op de 5 en 10 kilometer. Sinds dit jaar focust Douma zich pas op de langste afstand in het atletiek. "Dit was voor mij het moment", vertelt Douma, die samen met zijn coach in coronatijd het uitgelezen moment zag om de overstap te maken.

Rotterdam

In april van dit jaar stond Douma aan de start van de Marathon van Rotterdam. Daar beleefde hij zijn vuurdoop op wedstrijd over 42 kilometer en 195 meter. Douma eindigde als elfde en liep een tijd van 2 uur, 12 minuten en 21 seconden. "Bizar, zowel mentaal als fysiek. Het is gewoon heel wat anders en dat maakt het zo mooi", zegt Douma.

"Ik zie de route wel tijdens de race"

atleet richard douma

Na zijn debuut in Rotterdam wacht komend weekend de race in Amsterdam. Hoewel de voorbereiding inmiddels is afgerond, heeft Douma zich nog niet verdiept in de route. En dat is hij ook niet van plan. "Ik weet dat het langs de Amstel gaat, maar ik ben er niet mee bezig. Ik zie het wel tijdens de race."

Amsterdam

Aanstaande zondag om 9.00 uur begint de Marathon van Amsterdam met onder andere Richard Douma. Tijdens de wedstrijd wordt ook gestreden om het Nederlands Kampioenschap. Daarin zal hij de strijd moeten aangaan met Abdi Nageeye en Khalid Choukoud.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52