Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Drie jaar cel geëist voor sturen valse betalingsherinneringen namens ANWB

7 oktober 2022, 18.32 uur · Door AT5

Het Openbaar Ministerie wil dat een 24-jarige Amsterdammer drie jaar de cel in gaat voor online oplichting en fraude. Hij zou valse betalingsherinneringen hebben gestuurd namens de ANWB.

Foto: muis stock computer stock

Hij zou de teksten van een echte mail van de ANWB hebben gekopieerd en die daarna zelf hebben verstuurd. Wel zou hij vergeten zijn een link uit de gekopieerde tekst te halen. Die link leidde naar een gepersonaliseerde webversie van het bericht waarop zijn naam en lidmaatschapsnummer te zien was.

Laptop uit raam

De ANWB deed aangifte. Na een onderzoek van de politie werd de man op 15 april opgepakt. Vlak voor zijn aanhouding gooide hij nog zijn laptop uit het raam, maar de politie de politie kon de gegevens toch nog gebruiken. Er bleek phishingsoftware te zijn geïnstalleerd. 

Op een in beslag genomen telefoon kwamen pushberichten van een phishing beheerpanel binnen. Op een andere telefoon vond de politie een Telegram-conversatie waaruit blijkt dat hij voor meer dan 6000 euro aan phishingbenodigdheden heeft aangeschaft. Het gaat daarbij om panels, nep-pagina’s van banken en lijsten met adressen om phishingmails aan te versturen.

85.000 euro

Uit financieel onderzoek naar de rekeningen van de verdachte bleek dat hij voor meer dan 85.000 euro aan onverklaarde inkomsten heeft. Het OM vermoedt dat het geld afkomstig is van misdrijven. De verdachte wilde niet zeggen hoe hij aan het geld kwam.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]