Ga naar Content

The Ramblers en 't Gooi blijven onlosmakelijk verbonden

Het swingt de pan uit in het Muziekgebouw 't Akkoord in Kortenhoef. In een van de zalen wordt druk gerepeteerd, door een van de meest legendarische orkesten van Nederland: The Ramblers. Al bijna honderd jaar oud, maar helemaal klaar voor een nieuwe tournee. Zondag is de première in 't Spant in Bussum. 't Gooi is en blijft toch de bakermat van dit iconische orkest, zo benadrukt Ramblers-fan Nol van Bennekom.

In een van de zalen zitten de muzikanten in een ruime kring te repeteren. De nieuwe dirigent Loet van der Lee, een bekende musicus uit Krommenie, loopt heen en weer en geeft ondertussen aanwijzingen aan Janne Schra. De jazz-zangeres won onlangs een Edison en mag de komende weken met The Ramblers mee op tournee. Met een voorstelling waarin ruimte is voor nieuw repertoire, maar waar natuurlijk ook de Nederlandse klassiekers aan bod komen, zoals 'Deep in my heart' en 'Wie is Loesje'.

Fan Nol

The Ramblers kunnen in Kortenhoef ongestoord repeteren, alleen trouwe fan Nol van Bennekom (82) wordt geduld. Hij zit in een hoekje van de zaal te genieten van de muziek. "Het gaat lekker", zegt hij. "Wat een muzikanten. De nieuwe arrangementen zijn moeilijk, maar deze jongens zitten nergens mee."

Nol is een bekende Huizer, jarenlang was hij redactiechef van de Gooi en Eemlander en muziekverslaggever. Inmiddels is hij bestuurslid van de Stichting The Ramblers, die het orkest ondersteunt en zijn best doet om dit staaltje Nederlands erfgoed in leven te houden. Ondanks dat moeten The Ramblers wel met hun tijd mee blijven gaan, benadrukt Nol. "De oude hits worden natuurlijk gespeeld, maar het nieuwe repertoire is net zo belangrijk. Zo lukt het iedere keer weer om nieuw publiek aan te boren."

Er wordt drukt gerepeteerd in Kortenhoef - NH Nieuws

The Ramblers werden in 1926 opgericht door Theo Uden Masman, die het jazzorkest tot 1964 leidde. Sinds de jaren dertig waren The Ramblers het vaste huisorkest van de VARA. In die jaren kende de populariteit van de band geen grenzen, de muzikanten werden overal onthaald als idolen. In de jaren zestig leek het gedaan met het orkest, door de opkomst van de popmuziek. Dankzij trouwe fans als Nol beleefde The Ramblers toch een doorstart en werken ze de komende jaren toe naar het honderdjarige bestaan.

Gooise roots

Nol heeft een groot deel van die tijd meegemaakt, want hij is al ruim 65 jaar fan. "Dat is op mijn vijftiende begonnen, toen hadden The Ramblers om de week een uitzending voor de Wereldomroep in 'Ons Gebouw' aan de Vaartweg in Hilversum. Er was publiek nodig, de meeste mensen waren aan het werk, maar ik was die middagen vrij van de Mulo en zat er elke keer bij om mee te klappen. Zo heb ik al die oude muzikanten leren kennen: Theo Uden Masman, Marcel Thielemans, Ack van Rooijen en Wim Poppink."

In de jaren dat Nol jazzfestivals organiseerde in Huizen, waren The Ramblers uiteraard altijd van de partij. "De muziekliefhebbers hebben op deze manier het orkest in stand weten te houden, door concerten en optredens te organiseren", weet Nol. "Door die betrokkenheid ben ik in 2014 benaderd of ik voorzitter wilde worden van de stichting, een hele eer. Inmiddels heb ik die taak overgedragen aan niemand minder dan Joop Daalmeijer, maar ben nog wel bestuurslid."

Dat de première van de nieuwe tournee begint in Bussum is niet zomaar. The Ramblers en 't Gooi horen bij elkaar. "The Ramblers traden natuurlijk heel veel op voor de radio, waardoor de meeste muzikanten hier in de buurt zijn gaan wonen", vertelt Nol. "Daarnaast traden ze heel veel op in Hof van Holland aan de Kerkbrink in Hilversum en Hamdorff in Laren. Voor de oorlog hebben ze maar liefst zeven zomers lang in de beroemde Japanse tuin van Hamdorff gespeeld."

Eeuwfeest

De komende jaren werken The Ramblers toe naar het eeuwfeest. Die mijlpaal zal het orkest moeiteloos halen, verwacht Nol. "Onze nieuwe dirigent Loet leidt het orkest op een geweldige manier. Met veel toewijding en discipline, maar bovenal klinkt het geweldig. Ik blijf onder de indruk."

Luister hier de radioreportage van de repetitie van The Ramblers:

Tekst & Uitleg

Dirigent Loet van der Lee is zaterdag 8 oktober van 18:00 tot 19:00 te horen in het programma Tekst & Uitleg op NH Radio. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]