Start van hoofdcontent

SCHAGEN

nl

Hoe 29 jaar onderzoek naar Tanja Groen begint en wellicht eindigt bij Dutroux: een reconstructie

7 oktober 2022, 19.00 uur · Aangepast 7 oktober 2022, 21.04 uur · Door Carina Gutker & Tamara Uildriks

Opnieuw onderzoekt het OM of de Belgische seriemoordenaar Marc Dutroux betrokken is bij de verdwijning van Tanja Groen. De destijds 18-jarige Schagense verdween in 1993 spoorloos nadat ze naar een feestje van haar studentenvereniging in Maastricht was geweest. Een reconstructie van de zoektocht naar de dader.

Foto: Tanja Groen 1 - NH Nieuws

"Niet weten is het allerergste. Je wil zo graag weten wat er is gebeurd", zo vertelt Tanja's moeder Corrie Groen in een interview met NH Nieuws in 2018. "Waar is ze gebleven? Wie heeft haar wat aangedaan? Die vragen spelen alle dagen door je hoofd. Wij worden ook ouder en misschien komen we het wel nooit te weten. Dat benauwt me wel eens."

Tanja was de jongste in een gezin van vier, en had twee oudere zussen en een broer. Ze zou na de zomer van 1993 beginnen met de studie gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Maastricht. Als eerste van het gezin ging ze op kamers: het was haar nog net gelukt een kamer te bemachtigen in Gronsveld, een dorpje dicht in de buurt van Maastricht.

Introductieweek

In de week voor ze verdwijnt, heeft Tanja haar introductieweek bij de studentenvereniging Circumflex. Op dinsdagavond 31 augustus 1993 belt ze rond 20.00 uur nog even met haar moeder en laat haar weten dat ze vrijdag in plaats van donderdag met de trein terugkomt naar Schagen. Na het telefoontje gaat ze het feestgedruis in. Kort na middernacht wordt ze voor het laatst gezien, als ze haar fiets pakt om terug te gaan naar haar kamer. Ze komt daar nooit aan.

In 2014 werd aandacht besteed aan Tanja in het RTV NH-programma Recht uit Noord-Holland, hieronder is het eerste deel van de uitzending te bekijken. Tekst gaat verder onder de video.

Recht uit Noord-Holland: eerste deel over Tanja Groen - NH Nieuws

Dat Tanja is verdwenen, is nog niet meteen duidelijk. Pas als ze niet in Schagen aankomt én een studente aangeeft dat ze ook al twee dagen niet meer op de universiteit is geweest gaan bij haar ouders de alarmbellen rinkelen. Bovendien heeft Tanja gezegd woensdag haar hartsvriendin te bellen en ook dat heeft ze niet gedaan. Bij de politie in Maastricht vinden de ouders aanvankelijk geen gehoor, maar dat verandert als ze zaterdagochtend aangifte van vermissing doen in Schagen.

Posters

Eenmaal in Maastricht rijden de ouders met de politie de route die Tanja vermoedelijk moet hebben genomen. Er worden posters opgehangen, haar kamer wordt onderzocht en studenten worden ondervraagd. Na twee weken zoeken is Tanja nog steeds niet gevonden.

De politie blijft zoeken. Honderden tips worden nagetrokken, serieuze en iets minder serieuze. Aanwijzingen van paragnosten worden onderzocht, meldingen dat ze in Frankrijk of België was gezien worden uitgerechercheerd en op diverse plekken wordt gegraven. Ook wordt onderzocht of veroordeelde seriemoordenaars uit België, Frankrijk en Duitsland wellicht ook de verdwijning, en eventuele dood, van Tanja op hun geweten hebben.

Bekijk hieronder deel twee van Recht uit Noord-Holland. Tekst gaat verder onder de video.

Recht uit Noord-Holland: tweede deel over Tanja Groen - NH Nieuws

Corrie en Adrie Groen, Tanja's ouders, zoeken in 1997 zelfs tussen spullen die bij de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux werden gevonden. Ook op, toen nog, Radio Noord-Holland is door de jaren heen veel aandacht voor de zaak. "Het heeft in het begin heel lang het nieuws gedomineerd", zegt oud-Radio Noord-Holland verslaggever Edwin van den Berg. "Het had een ongelooflijke impact, met name omdat het zo lang duurde en er niets werd gevonden."

Van zowel Tanja, als haar fiets, als het liedjesboek dat ze bij zich droeg, wordt niets teruggevonden. Ook zijn er, voor zover bekend, geen concrete aanwijzingen die wijzen naar een dader. Geruchten zijn er wel. "In 1991 verdween de 11-jarige Jessica Laven uit Blokker", weet Robert Vinkenborg, destijds programmaleider van Radio Noord-Holland, nog. "Ik kan me herinneren dat wij toen de koppeling hebben geprobeerd te maken tussen Michel S., die verantwoordelijk was voor Jessica's dood, en die van andere vermissingszaken zoals die van Cheryl Morriën uit IJmuiden (die 7 jaar was toen ze in 1986 vermist raakte, red.) en dus ook die van Tanja. Wie weet had deze dader wel meer op zijn geweten."

Stiller

In de jaren erna wordt het stiller rondom de zaak, maar de verdwijning raakt nooit helemaal in de vergetelheid. Zo wordt in 2012 op aanwijzingen van een wichelroedeloper een fiets opgedoken uit de Maas, ook die bleek niet van Tanja te zijn. In 2014 worden er botten gevonden in de buurt van Gronsveld. Het zijn menselijke resten, maar niet van Tanja.

Tanja's ouders deden in 2018 nogmaals hun verhaal in het programma NH Reportage. Tekst gaat verder onder de video.

Repo met ouders Tanja Groen - NH Nieuws

Twee jaar geleden opent de politie een graf in Maastricht. De dag na haar verdwijning wordt daar een man begraven en het gerucht gaat dat Tanja mogelijk in hetzelfde graf zou liggen. Ook dat blijkt niet zo te zijn. Later in 2020 wordt op de Strabrechtse heide in Noord-Brabant naar Tanja gezocht, maar ook hier wordt niets gevonden. 

Peter R. de Vries was sinds de verdwijning betrokken bij de zoektocht naar Tanja. Hij heeft nauw contact met haar ouders. Een week na de zoektocht houdt de misdaadverslaggever een persconferentie. Hij wil 1 miljoen euro verzamelen voor de gouden tip. Mogelijk zou dit hoge bedrag mensen over de streep kunnen trekken. Het geld wordt verzameld via crowdfunding.

Dertien dagen na de persconferentie wordt Peter R. de Vries neergeschoten. Hij raakt zwaargewond en overlijdt negen dagen later. De gebeurtenis zorgt in heel Nederland voor een grote schok. Ook bij de ouders van Tanja Groen komt het nieuws snoeihard aan.

Zijn overlijden zorgt voor een golf nieuwe donaties en de 1 miljoen is een week later binnen. Een jaar lang kunnen mensen hun tip delen en er komen zo'n duizend tips binnen. Het coldcase team van de politie onderzoekt ze, maar de gouden tip is nog niet gevonden. Aan de hand van de tips onderzoekt de politie elk mogelijk scenario.

Tóch Dutroux?

Deze week pakt de politie het lijntje naar moordenaar Dutroux opnieuw op. Justitie dient in België een rechtshulpverzoek in, ze vragen om onbekend vrouwelijk DNA uit huizen en bestelauto's van Dutroux te vergelijken met dat van Tanja Groen.

Al in 1997 werd Dutroux onderzocht als mogelijke dader. Tanja's ouders bekeken kleding, gevonden bij Dutroux. Hierin herkenden ze een broek, maar besloten uiteindelijk dat deze niet van Tanja kon zijn. "Vanwege slijtplekken op de knieën", vertelt rechercheur Ben Renckens aan het Noord-Hollands Dagblad (NHD). Hier stopte het spoor naar Dutroux. 

Volgens De Limburger zijn er diverse redenen om meer onderzoek te doen naar de mogelijke betrokkenheid van Dutroux. Zo kwam Dutroux begin jaren negentig in Maastricht of omgeving om drugs te kopen. Ook zou de kindermoordenaar een contactpersoon in Maastricht hebben gehad en werd in een van zijn woningen een wegenkaart gevonden waarop Maastricht is omcirkeld.

Het OM Maastricht zegt met dit rechtshulpverzoek alle scenario's uit te willen sluiten met betrekking tot de verdwijning van Tanja.  De resultaten van het DNA-onderzoek worden 'zo snel mogelijk' verstuurd naar het Openbaar Ministerie in Limburg, laat advocaat-generaal Jean-Baptiste Andries van het OM in Luik aan de De Limburger weten. 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.