Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Fanzone en veiligheidsmaatregelen bij AZ-wedstrijd om mogelijke confrontatie hooligans

6 oktober 2022, 10.28 uur · Aangepast 6 oktober 2022, 13.46 uur · Door Maaike Polder

Rondom de thuiswedstrijd AZ - Apollon Limassol in het AFAS stadion in Alkmaar vanavond gelden extra veiligheidsmaatregelen, meldt burgemeester Anja Schouten. Het gaat onder meer om preventief fouilleren, camera's en er is een fanzone voor de supporters uit Cyprus. Daarnaast heeft een aantal AZ-fans een stadionverbod.

Foto: AZ VUURWERK STADION VEILIGHEIDSRISICO - Orange Pictures / Pro Shots

De UEFA Conference League-wedstrijd begint om 21.00 uur. De politie heeft informatie waaruit blijkt dat onder de kopers van kaartjes voor de wedstrijd ook supporters van de harde kern van Apollon Limassol zitten.

"Zij staan er om bekend ook vuurwerk te gebruiken en een confrontatie met supporters van de tegenstander niet te schuwen", stelt de Alkmaarse burgemeester. Om AZ-supporters en mensen van Apollon Limassol zoveel mogelijk te scheiden zijn deze maatregelen genomen.

Fanzone met gyros

Op de Paardenmarkt is een fanzone ingericht waar fans van Apollon voor de wedstrijd kunnen verblijven. Dat is in de tent waar morgen en zaterdag de Alkmaar Ontzet-viering is. "We waren al bezig met de voorbereiding voor 7 en 8 oktober dus we konden snel schakelen toen de gemeente ons vroeg om de 1000 tot 1500 voetbalsupporters te ontvangen", vertelt Jefrem Groot, mede-organisator van de evenementen.

Vanaf het middaguur worden de Cypriotische supporters naar de grote, witte tent gebracht. Daar draaien deejays en is ook een gyros-corner ingericht - de club is van het Griekse deel van Cyprus. "We hebben ook veel beveiligers en de politie staat paraat. AZ-supporters zijn niet welkom."

Foto: paardenmarkt - NH Nieuws / Maaike Polder

Rond 18.00 uur worden ze met bussen naar het stadion gebracht. Daarnaast zijn de gebieden rondom het station, het centrum en het stadion zogeheten veiligheidsrisicogebieden.

Er mag preventief gefouilleerd worden door de politie, er zijn extra agenten en cameratoezicht. Dit geldt van vandaag 9.00 uur tot morgen 03.00 uur.

"Tenslotte heb ik een aantal supporters die bij eerdere voetbalwedstrijden de openbare orde en veiligheid verstoorden, een gebiedsontzegging opgelegd voor het gebied rondom de fanzone en het station. Om de rust te bewaren in de stad en bij te dragen aan een prettige voetbalavond voor iedereen", aldus de burgemeester.

Foto: Paardenmarkt - Maaike Polder / NH Nieuws

Morgen is in dezelfde witte tent op de Paardenmarkt de Ontzet-viering. "We gaan vanavond direct alles weer ombouwen", aldus organisator Groot. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]