Ga naar Content

Patiënten moeten wekenlang wachten op bloedprikken: "Heel bezwaarlijk"

Wie via een arts wordt doorverwezen om bloed te laten prikken in de regio Haarlem, moet soms wekenlang wachten. De organisatie die het bloedprikken in de regio verzorgt, heeft namelijk te maken met een tekort aan afnamemedewerkers. Huisartsen noemen de situatie 'heel bezwaarlijk'. 

Foto: NH Nieuws/Matthijs Gemmink

Een afspraak inplannen bij een priklocatie in de buurt kan in sommige gevallen pas over twee of drie weken. "Onwenselijk voor de zorgverlening", vindt Josephine de Vries, praktijkhoudend huisarts in IJmuiden én medisch directeur van regionale huisartsenvereniging HZK.

"Voor mensen die een keer in het jaar hun waardes moeten laten testen, omdat ze bepaalde medicatie gebruiken, maakt het niet zoveel uit", legt ze uit. "Maar als iemand ziek is en we aan het analyseren zijn wat er aan de hand is, dan kan twee weken wachten wel heel bezwaarlijk zijn."

Ruimte voor noodsituaties

Volgens Annelien Besijn van Atalmedial, de organisatie die het bloedprikken verzorgt, is er nog wel ruimte voor noodsituaties. "Bij spoedgevallen kunnen patiënten wel dezelfde dag nog geprikt worden. Dan wordt het bloed die dag nog onderzocht en komt er ook dezelfde dag nog een uitslag."

Besijn noemt het 'vervelend' dat de afspraken pas zo ver weg in te plannen zijn. "Het gaat wel om je gezondheid en je wil natuurlijk snel weten of er iets met je aan de hand is." De krapte is te merken in de hele regio, maar de situatie bij de priklocaties in de ziekenhuizen van het Spaarne Gasthuis is opvallend nijpend. 

"Ik wil oproepen om de vrije inloopspreekuren weer in te voeren, mits Covid dat toestaat"

Josephine De Vries, Medisch Directeur HZK en huisarts

Via een online tool kun je zelf een afspraak inplannen voor het bloedprikken en dat gaat volgens Besijn een stuk sneller dan wanneer je telefonisch een afspraak probeert te maken. "Daar kun je ook kiezen uit meerdere locaties, bijvoorbeeld Amsterdam of Hoofddorp. Je kunt gelukkig altijd wel ergens op korte termijn terecht, al is het misschien niet om de hoek." 

Maar de huisartsen zien dat niet zitten. Dat je sneller terecht kunt op een verder gelegen locatie of op een onhandiger tijdstip, kan vooral voor minder mobiele patiënten problematisch zijn. "Denk bijvoorbeeld aan een alleenstaande moeder die moet werken, de kinderen van een naar school moet brengen en zelf geen auto heeft", stelt De Vries. "Hoe moet zij naar Amsterdam komen om bloed te prikken?"

Creatieve oplossingen

Ondertussen doet Atalmedial er naar eigen zeggen alles aan om de bezetting snel weer op orde te krijgen. "We merken dat het momenteel krap is op de arbeidsmarkt. Via uitzendbureaus proberen we nieuwe medewerkers aan te trekken en huidige contracten worden verbreed", aldus Besijn. 

"Daarnaast zoeken we ook naar creatieve oplossingen", vervolgt ze. "Zo kunnen de mensen die in het lab werken en de buisjes onderzoeken bijvoorbeeld een aantal werkzaamheden van de afnemers overnemen. Dan hebben de afnemers weer extra tijd om mensen te prikken."

Inloopspreekuren

Personeelstekorten zijn in de hele zorg een probleem en daarom heeft huisarts De Vries er ook alle begrip voor. Toch pleit ze ervoor dat patiënten sneller op een priklocatie in de buurt terecht moeten kunnen. Zo was het voorheen mogelijk om zonder afspraak bloed te laten prikken.

"Sinds corona moet iedereen een afspraak maken om bloed te prikken. Het is natuurlijk ook niet ideaal om een wachtkamer vol zieke mensen bij elkaar te hebben, maar ik wil toch oproepen om die inloopspreekuren weer in te voeren, mits Covid dat toestaat."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]