Machteloos Ajax kan overwinteren in de Champions League vergeten na historische nederlaag tegen Napoli

Ajax heeft een verschrikkelijk pak slaag gekregen van Napoli in de Champions League. De Italianen waren in de Johan Cruijff Arena met maar liefst 6-1 te sterk. Voor de Amsterdammers was het de grootste Europese nederlaag ooit. Door de ruime nederlaag is het zo goed als uitgesloten dat Ajax na de winterstop nog in het miljardenbal speelt.

Kenneth Taylor na een Italiaanse tegentreffer - Foto: Orange Pictures

Al na twee minuten voetbal werden de bezoekers gevaarlijk, maar het schot van Giacomo Raspadori rolde net naast. Toch kwam Ajax op voorsprong. Kenneth Taylor schoot van dichtbij tegen Mohammed Kudus en daarom werd de goal aan de Ajax-spits toegekend. Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong, want Raspadori kopte in de 18e minuut de gelijkmaker binnen: 1-1.

Italianen ijzersterk

In de levendige eerste helft waren het de bezoekers die vervolgens op voorsprong kwamen. Napoli-aanvoerder Giovanni Di Lorenzo kopte uit een corner prachtig binnen. Nog voor rust leek de wedstrijd beslist, want Piotr Zielinski schoot de 3-1 diagonaal binnen na een Italiaanse counter.

Tekst loopt door onder de foto.

Daley Blind baalt na een treffer van Napoli - Foto: Pro Shots / Toon Dompeling

Verloren wedstrijd

De tweede helft begon voor Ajax rampzalig. Keeper Remko Pasveer zag er niet goed uit en Raspadori maakte de tweede van de avond. De thuisploeg kwam er totaal niet aan te pas en Napoli walste totaal over de Amsterdammers heen. Khvicha Kvaratskhelia maakte in de 62e minuut de 5-1.

Het werd allemaal nog erger voor Ajax. Aanvoerder Dusan Tadic kreeg zijn tweede gele kaart van de avond en kon vertrekken. Voor Tadic was het zijn eerste rode kaart in zijn carrière. Zo moest de ploeg van trainer Alfred Schreuder nog zo'n 20 minuten met tien man voetballen. Giovanni Simeone maakte daarna de 6-1 en zo was de grootste Champions League-nederlaag ooit van Ajax een feit.

Overwinteren in de CL?

In groep A van de Champions League gaat Napoli aan de leiding met negen punten uit drie wedstrijden. Liverpool staat tweede met zes punten uit drie wedstrijden en Ajax volgt met drie uit drie. De eerste twee ploegen plaatsen zich voor de volgende ronde. Staan teams gelijk dan wordt er gekeken naar het onderling resultaat.

Ajax heeft dus nog een kleine kans om te overwinteren, maar het dramatische spel van de landskampioen biedt weinig hoop. Van de laatste vier wedstrijden gingen er drie (Liverpool, AZ en Napoli) verloren en werd alleen afgelopen weekend tegen Go Ahead Eagles (1-1) gelijkgespeeld.

Opstelling Ajax: Pasveer; Rensch, Timber (Grillitsch/75), Bassey, Blind; Álvarez, Berghuis (Brobbey/72), Taylor (Klaassen/72); Tadic, Kudus, Bergwijn