Ga naar Content

Weggeefkast van Judith in Nieuwe Niedorp zit vol met speelgoed: "Het zorgt voor blije mensen"

Ze duiken op steeds meer plekken op: weggeefkasten in voortuinen waar voorbijgangers gratis producten uit kunnen pakken. Zo bestaan er al weggeefkasten met boeken, levensmiddelen en verzorgingsproducten, maar sinds kort vind je in de voortuin van Judith van Dalen uit Nieuwe Niedorp ook een weggeefkast die gevuld is met speelgoed.

Judith bij haar weggeefkast met speelgoed - Foto: NH Nieuws / Kelly Blok

"Een heel goed idee", vindt Jaymie Steeman, oprichter van stichting Speelgoedbank Den Helder. Zij merkt ook dat steeds meer ouders niets of weinig te besteden hebben voor hun kinderen, maar die kunnen niet allemaal terecht bij de speelgoedbank.

De stichting werkt namelijk met verwijsbrieven en zonder die brief mag je niet gebruik maken van de speelgoedbank. "Helaas zitten wij aan bepaalde criteria vast die de gemeente ons oplegt", legt Steeman uit. "Hierdoor kunnen wij niet iedereen aannemen, terwijl de situatie steeds nijpender wordt voor heel veel mensen."

De Noordkop telt twee speelgoedbanken: Den Helder en Julianadorp. Er zijn een aantal eisen waar je aan moet voldoen om lid te worden van die speelgoedbanken: woonachtig zijn in de gemeente Den Helder, kind(eren) hebben tot 13 jaar en leven met een gezinsinkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Daarnaast zijn gebruikers van de voedselbank op vertoon van het pasje ook welkom bij de speelgoedbank.

Als een gezin niet aan bovenstaande eisen voldoet en wel gebruik wil maken van de speelgoedbank, is het mogelijk om dankzij een verwijsbrief alsnog toegang te krijgen. Gezinnen kunnen daarvoor bellen naar stichting Mee & De Wering (088 – 0075 200) en vragen om een verwijsbrief voor de speelgoedbank.

Daarom is de weggeefkast volgens Jaymie Steeman zo'n goed initiatief. Het slaat ook al snel aan, concludeert Judith van Dalen. Ze plaatste ruim drie maanden geleden een grote houten kast tegen het schuurtje in haar voortuin. "Er wordt veel speelgoed gedoneerd, maar ook aardig wat uit gepakt", vertelt ze.

In onderstaande video laat Judith zien wat er allemaal te vinden is in de weggeefkast (tekst gaat door onder de video).

Judith heeft een weggeefkast met speelgoed voor haar huis staan - NH Nieuws

Judith hoopt met haar weggeefkast andere mensen te inspireren om hetzelfde te doen. Ze heeft namelijk al veel kinderen, ouders en ook opa's en oma's langs zien komen die er veel baat bij hebben. En dat geeft haar weer een voldaan gevoel: "Het zorgt voor veel blije mensen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]