Ga naar Content

Kerstbomenactie Opmeer van start: "We hopen 400 bomen te verkopen en verhuren"

De kerstperiode lijkt misschien nog ver weg, maar toch is Wiebo Beenen uit de gemeente Opmeer al maanden bezig met de voorbereidingen voor deze feestdagen. Net als vorig jaar bezorgt hij samen met een aantal vrijwilligers kerstbomen bij eenzame ouderen, en kan iedereen die dat wil een versierde kerstboom voor in huis bestellen. "We hopen dit jaar zo'n 400 stuks te kunnen verkopen of verhuren", aldus de opbouwwerker.

Foto: NH/Tom Jurriaans

Opbouwwerker Wiebo Beenen heeft net als vorig jaar een kerstbomenactie opgezet. Met de actie is het mogelijk om een kerstboom te doneren aan bijvoorbeeld een eenzame oudere, of aan mensen die het niet breed hebben. Dit jaar worden er 65 bomen bij ouderen neergezet.

Wiebo is al drie maanden bezig met de voorbereidingen voor de verhuur en verkoop van kerstbomen. "We willen de bomen in november op gaan halen", zegt hij. "Dus willen we nu al weten hoeveel mensen een boom willen hebben. Dan kunnen we er rekening mee houden. Na de 238 bomen die vorig jaar de deur zijn uitgegaan hopen we nu op zo'n 400 bomen."

Kerstbomen en kerstpakketten

Via een website is het mogelijk om een boom aan te schaffen of te huren. Deze kunnen ook versierd worden aangeleverd. Er is keuze tussen acht verschillende soorten kerstbomen. Vanaf woensdag 7 december worden de bomen thuisbezorgd. "Per dag wordt er een ander dorp of gebied voorzien van kerstbomen. Op 10 en 11 december bezorgen we bij ouderen."

Ook is het mogelijk voor bedrijven en particulieren om kerstpakketten te kopen. Deze worden door vrijwilligers samengesteld, waaronder Oekraïense en Syrische vluchtelingen. Zij hebben ook geholpen bij de kerstversiering.

"We hebben vorig jaar 200 mensen blij gemaakt met een Gunvakantie, betaald van de boomactie"

wiebo beenen, opbouwwerker gemeente opmeer

Op zaterdag 26 en zondag 27 november staan er kijkdagen gepland, waarbij een mooie boom kan worden uitgezocht. Deze kan direct meegenomen worden, of gereserveerd worden om op een geplande dag en tijd de kerstboom te laten bezorgen. "Ook dat valt dan samen met de regio waar deze mensen wonen", aldus Wiebo.

'Gunvakantie'

Het geld dat met de kerstboomverhuur en -verkoop wordt opgehaald is onder meer bedoeld voor 'gunvakanties'. Dit zijn vakanties of uitjes die geregeld worden voor vluchtelingen, of voor mensen die het niet breed hebben. Zo kunnen zij toch genieten van een mooie vakantie.

"We hebben een paar jaar geleden gezien dat er in Twente iets vergelijkbaars was. Dat bestaat uit een samenwerking tussen de Voedselbank en een camping. De bedoeling was om eerst een aantal luxe tenten aan te schaffen, en die op een camping te plaatsen", licht Wiebo toe. "Maar dat bleek uiteindelijk een te bedrijvige toestand. Ook voor het opruimen moest er veel gedaan worden, dus hebben we naar een alternatief gekeken."

In plaats van de tenten werden daarom vier caravans geregeld, en neergezet op een camping in het Utrechtse dorpje Doorn. Afgelopen jaar hebben ruim 200 mensen gebruik gemaakt van de caravans. Zij konden binnen een periode van twaalf weken genieten van een vakantie. "Met het geld konden ze tijdens deze vakantie ook boodschappen halen, of dit gebruiken voor een leuk uitje", zegt Wiebo. "We hebben daar heel veel mensen ontzettend blij mee gemaakt."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]