Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl
V

Het is Dierendag: vier manieren om vandaag écht iets te betekenen voor jouw huisdier

4 oktober 2022, 09.30 uur · Aangepast 4 oktober 2022, 10.17 uur · Door Daphne Adrichem

Het is vandaag Dierendag; de dag waarop je jouw huisdier of andermans dier extra in het zonnetje zet. Wat kun je naast dierenkoekjes bakken, extra knuffels geven, een rondje buiten lopen en een dierenmassage nog meer betekenen voor jouw favoriete maatje? NH Nieuws geeft je een top vier, waarmee jij écht iets extra's doet voor ieder huisdier. 

Adobe Stock

Top 1: Plak sticker op het raam

Huisdieren, maatjes én goud waard. En juist daarom wil je alles doen om ze te beschermen. Je wacht met oversteken, en beschermt ze waar nodig voor gevaarlijke situaties. Maar wat doe je wanneer er een brand uitbreekt en jij niet in staat bent om je huisdier mee uit huis te nemen? Natuurlijk hoop je dit nooit mee te maken, maar het kan nooit kwaad om extra voorbereid te zijn. 

Plak daarom een speciale dierensticker op het raam! Op deze sticker kun je aangeven hoeveel huisdieren je hebt en om welke huisdieren het gaat. Ook kun je ervoor kiezen om zelf een sticker met info over de dieren in huis op de voordeur te plaatsen.

Bekijk hieronder hoe zo'n sticker eruit kan zien. Tekst gaat verder na de sticker.

Top 2: Huisdieren apps 

We zijn dagelijks in de weer met apps op onze telefoon of tablet. Maar wist je dat er speciale dierenapps bestaan? Op deze apps kun je over jouw huisdier, of dat nu een hond, kat, paard, konijn of hagedis is, alles lezen en bijhouden. Zo creëer je een duidelijk overzicht en hoef je niet alles uit je hoofd te onthouden.

Een speciale EHBO- app voor je hond of kat? Ook die bestaan! Belangrijk is om in noodsituaties wel altijd de dierenambulance te bellen.

In andere apps kun je bijvoorbeeld een medisch dossier bijhouden en ook bestaan er apps waarmee je zelfs kunt video-bellen met je dierenarts.

Top 3: Doneren

Mocht je zelf geen huisdieren hebben of wil je iets goed doen voor een ander dier? Dan doe je er goed aan om een donatie aan een dierenopvang of asiel te geven. Zo vertelt Rob Dumont van Reptielenopvang Zwanenburg aan NH Nieuws dat ook hun opvang donaties kan gebruiken. 

"De energiekosten schieten in deze tijd omhoog, en de inkomsten lopen terug. Er word wel gedoneerd, maar na lange na niet voldoende. We krijgen wel redelijk veel donaties, maar over een heel jaar gezien, kunnen we van die donaties maar een week rondkomen."

Quote

"Dieren zijn voor het leven en niet voor even"

Ilona meijer, oprichter voedselbank voor huisdieren

Ook Ilona Meijer, oprichter en eigenaar van Voedselbank voor huisdieren in Hilversum spreekt zich uit over de bijdrage van een donatie: "Doneer bijvoorbeeld eens voor een asiel, die zitten ook best om spullen verlegen. Of denk aan een stichting, ook voor ons is het maar moeilijk om aan donaties te komen."

Wanneer jouw huisdier er niet meer is, en je niet overweegt een nieuw maatje te zoeken, komen oude spullen ook vaak nog van pas. "Dieren die zijn overleden laten vaak ook veel spullen achter, of denk aan voer dat bepaalde dieren niet lusten. Door dit aan andere baasjes te geven help je elkaar wat extra, zeker in deze tijd."

Top 4: 'Heel veel liefde'

En als vierde tip toch een echt cliché; geef je huisdier 'heel veel liefde'. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor vandaag, maar toch is een extraatje op z'n tijd niet verkeerd. Een koekje, of speeltje, een nieuwe lamp voor in een terrarium; jij kent je dier en zijn of haar wensen het beste.

"Eigenlijk is natuurlijk iedere dag Dierendag, zeg ik altijd. Je hoort altijd goed te zorgen voor voedsel en de kwaliteit van je dier. En geef heel veel liefde!", benadrukt Meijer. "Dieren zijn voor het leven en niet voor even."

Heb jij nog een extra tip voor op Dierendag? Of doe jij op deze speciale dag wel iets heel opmerkelijks samen met jouw huisdier? Stuur dan een reactie naar [email protected] of reageer via onderstaand contactformulier! 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.