Ga naar Content

Reptielen massaal gedumpt bij opvang door hoge energieprijzen

Door hoge energieprijzen kampen steeds meer baasjes van reptielen met té hoge kosten. Reptielenopvang Zwanenburg ziet het aantal koudbloedigen dat naar hun opvang wordt gebracht stijgen. "De energie- en zorgkosten schieten daarom bij ons nu ook flink omhoog en de inkomsten lopen terug. Er wordt wel gedoneerd, maar bij na lange niet voldoende", zegt de bezorgde Rob Dumont van de opvang.

Foto: NH

Rob Dumont is inmiddels al 39 jaar actief aan het werk voor Reptielenopvang Zwanenburg. Volgens hem 'dankbaar werk', maar hij maakt zich op dit moment flinke zorgen over de 300m2 opvang met rond de 190 reptielen. "We kunnen het op het ogenblik nog aan, maar we komen wel aan een financieel plafond. De energiekosten zijn bijna verdubbeld en lopen nu al tegen de 1.500 euro in de maand. Dit  is alleen voor elektriciteit, los van het voer en verzorging", legt Dumont uit.

Baardagamen

Opvallend is dat de opvang vol zit met baardagamen. Dit relatief kleine reptiel komt oorspronkelijk voor in een woestijnklimaat en juist daar ligt het probleem. Het kost veel energie om de hokken op woestijntemperatuur te krijgen. "Ze moeten in het terrarium een temperatuur hebben van gemiddeld 28 graden en onder de warmtebron moet het 42 graden zijn, net zoals ze in de woestijn in Australië hebben", aldus Dumont.

In onderstaande video zie je welke reptielen er in de opvang zitten. Tekst gaat verder na de video.

reptielen gedumpt door stijgende energieprijs - NH Nieuws

"Ze moeten hiervoor speciale warmtelampen hebben; ouderwetse gloeilampen, die zijn al snel 25 tot 30 euro in de winkel. Bovendien moet je deze elk half jaar vervangen. De lampen geven UBV af en dat blijven ze niet eeuwig doen. Je hebt niks aan ledlampen."

Volgens hem moeten mensen in deze tijd met hoge energiekosten keuzes maken. De reptielen komen dan ook aan de lopende band binnen in de opvang. 25 procent van de dieren zijn baardagamen. "Verder hebben we eigenlijk alle soort reptielen; noem maar op: van schorpioenen, waterschildpadden, van hagedissen tot wurg- en gifslangen en kaaimannen", aldus Rob Dumont.

Adoptie

Wel worden er af en toe nog reptielen geadopteerd. "We waarschuwen de mensen wel voor de hoge kosten, dus niet dat ze er vandaag eentje halen en deze volgende maand weer terugbrengen, na het zien van het hoge kostenplaatje", legt Dumont uit.

"Mensen denken het is een opvang, dus die worden toch wel gesubsidieerd; die krijgen alles van de gemeente"

rob Dumont

"Mensen denken het is een opvang, dus die worden toch wel gesubsidieerd; die krijgen alles van de gemeente. Ze hebben het idee dat geld geen rol speelt." Maar niets is minder waar. De opvang krijgt een kleine subsidie van de gemeente en moet het verder hebben van betaalde klussen en donaties. Het wordt steeds moeilijker om de begroting rond te krijgen.

Lees je in over de kosten

Dumont blijft benadrukken dat mensen goed moeten nadenken voordat ze een dier kopen. "Vaak zie je dat mensen een reptiel kopen uit puur impuls, in winkels, maar ook op beurzen. Sommige mensen gaan gericht op zoek, andere gaan plots overstag omdat ze het leuk denken te vinden, maar na een paar weken zien we ze hier met spijt van hun aankoop."

Daarom luidt zijn advies: "Als mensen voor een dier willen gaan, adviseer ik ze om eerst langs een opvang te gaan om een dier een tweede kans te kunnen geven. En dat ze zich goed inlezen over hoe je het dier verzorgt en wat de gemiddelde kosten zijn; zeker met extreem oplopende kosten die er nu zijn!"

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]