Ga naar Content

Een week na de vondst van een dode man op een erf bij Medemblik zijn er nog nog veel vragen

Een afrekening in het criminele circuit, een drugslab? Precies een week na de vondst van een dode man aan de Vereweg - tussen Oostwoud en Medemblik in - is het nog altijd gissen wat er heeft plaatsgevonden. De politie houdt de kaken nog altijd stijf op elkaar. 

Een stuk lint herinnert aan het grootschalige onderzoek - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

Het bedrijfspand, waar meerdere ondernemers ruimte huren, is weer toegankelijk. Alleen de deuren aan de voorkant zijn nog verzegeld. Slechts een stuk achtergelaten politielint herinnert nog aan vier dagen forensisch onderzoek. Na de vondst van een dode - nog onbekende - man was de politie de rest van de week met veel mensen aanwezig.

Sinds vrijdagavond is de rust weergekeerd. Een week na de trieste ontdekking zoeken twee vissers de rust in de waterkant, waarschijnlijk niet wetende wat zich hier eerder heeft afgespeeld.

Afdruk van schoenen

De politie zegt ook na een week nog niets kwijt te kunnen over deze zaak. Eén van de huurders van het pand is Maurice Smit, eigenaar van een voegbedrijf in Medemblik. "Ik ben ook wel nieuwsgierig wat er is gebeurd. Ik begreep dat de eigenaar van het pand, Jaap Wijdenes, die persoon heeft gevonden en dat hij hem niet kende. Dus dan is het niet één van de huurders, lijkt me." Wijdenes zelf wilde niets kwijt over de kwestie. 

Naast het pand traint en verzorgt Lucia Matla haar paarden. "Ik heb nooit iets vreemds gemerkt daar, maar ik moet zeggen dat ik het ook niet heel erg in de gaten houd. Maar het maakt je natuurlijk wel nieuwsgierig, zeker als het naast je eigen bedrijf gebeurt." 

Het pand is aan de voorkant verzegeld - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

Als huurder werd Smit vorige week verhoord door de politie. "Vorige week dinsdag kwam ik hier om een uur of elf, nadat ik drie weken op vakantie was geweest. Op het politiebureau moest ik een verklaring afleggen. Ze vroegen wie hier allemaal ruimtes huren, of ik wel eens iets verdachts gezien had. En ze maakten afdrukken van mijn schoenen."

Hij hoort ook de geruchten over een afrekening in het criminele circuit of een drugslab. Of dat het slachtoffer op de Vereweg zou zijn gedumpt. "Het is hier heel afgelegen. Je ziet hier in de verkaveling wel eens wat drugsafval in de walkant, maar een drugslab? Het lijkt me sterk, want de deuren staan eigenlijk altijd open. Ook aan de voorkant van het gebouw. Het is hier helemaal niet schimmig of geheimzinnig. Maar het is een raar verhaal. Je bent toch benieuwd wie die overleden persoon is en wat er is gebeurd. Het houdt je wel bezig."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]