Ga naar Content

Hufters aan boord bij Transavia voortaan niet meer welkom bij KLM, én andersom

KLM en Transavia gaan voortaan de gegevens met elkaar delen van agressieve passagiers. Het is voor het eerst dat luchtvaartmaatschappijen zulke informatie mogen uitwisselen. Wie zich vanaf nu hufterig bij één van de twee maatschappijen gedraagt, loopt het risico om zowel bij KLM als Transavia een vliegverbod van vijf jaar te krijgen.

Agressietraining bij Transavia - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Het uitwisselen van passagiersgevens staat al jaren ter discussie bij luchtvaartmaatschappijen en de politiek. Tot nu toe mogen maatschappijen vanwege privacyregels geen persoonsgegevens met elkaar delen, maar omdat Transavia een dochterbedrijf is van KLM is dat voortaan onderling wel toegestaan. Luchtvaartmaatschappijen willen dat de politiek er werk van maakt om de persoonsgegevens van vlieghufters in heel Europa te kunnen delen.

Toename agressie

Volgens KLM en Transavia is agressie aan boord een groeiend probleem. Zeker in de coronaperiode kregen stewards en stewardessen steeds vaker te maken met zich misdragende passagiers, die bijvoorbeeld weigerden een mondkapje te dragen. Bij KLM zijn er maandelijks gemiddeld vijf meldingen van ontoelaatbaar gedrag aan boord of op de luchthaven, bij Transavia is dat één keer per maand.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]