Ga naar Content

De Peiling: ik ben een goede chauffeur

Je keurig aan de maximumsnelheid houden, richting aangeven bij het wisselen van baan en gedoseerd snelheid terugnemen in plaats van hard remmen. Nederlanders vinden zichzelf uitstekende chauffeurs. Dat blijkt uit een onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé. Nederlanders geven hun eigen rijgedrag gemiddeld een 7,6, terwijl andere weggebruikers wél netter moeten rijden, vindt men.

Foto: Adobe Stock

Nederlanders  beoordelen hun eigen rijgedrag met een dikke voldoende. Ruim 60 procent van de respondenten geeft zichzelf maar liefst een 8 of hoger. Partners en ouders van de ondervraagden komen met gemiddelden van 7,6 en 7,2 ook prima voor de dag. Vooral oudere automobilisten en mannen zijn zeer tevreden over hun eigen verkeersdeelname. Ruim een kwart van de 65-plussers beoordeeld de eigen rijstijl met een 9.

De meeste ondervraagden geven aan dat zij écht goed bezig zijn op de weg. Hiervan geeft een grote meerderheid aan altijd richting aan te geven bij het wisselen van baan, schakelt tijdig, houdt zich keurig aan de maximumsnelheid en kiest in de bocht voor beheersing in plaats van snelheid. 

Andere weggebruikers doen het minder goed

Maar als men kijkt naar het rijgedrag van de medeweggebruikers, is het cijfer iets minder positief. Met een gemiddelde beoordeling van 6,6 is er nog genoeg ruimte voor verbetering. De meeste respondenten zijn van mening dat vooral mannen voor meer gevaar op de weg zorgen. Daarnaast vinden ze dat een jonge leeftijd en gebrek aan rijervaring de kans op onveilige verkeerssituaties vergroot.

Vind jij jezelf ook een goede chauffeur, en wat kan er misschien nog beter?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].