Start van hoofdcontent

'T GOOI

nl

Proces tegen Gooise verdachten van geweld op Mallorca gaat vandaag van start

4 oktober 2022, 07.30 uur · Aangepast 4 oktober 2022, 08.58 uur · Door Sjoerd Stoop

De Gooise jongeren die verdacht worden van het geweld op Mallorca in juli vorig jaar staan de komende twaalf dagen voor de rechter. Bij de zwaarste mishandeling kwam de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen om het leven. 

Foto: Mallorca gedenkplek Carlo Heuvelman - NOS

Het proces gaat van start met een algemeen deel, waarin de rechtbank in Lelystad de gebeurtenissen op de bewuste uitgaansavond op het Spaanse vakantie-eiland bespreekt.

Later op de dag moeten verdachten Kaan B. en Daan van S. zich verantwoorden voor de rechtbank. De twee jonge Hilversummers worden verdacht van poging tot doodslag, omdat ze op de boulevard van El Arenal een slachtoffer tegen zijn hoofd zouden hebben geschopt. Eerder op de avond zouden ze ook betrokken zijn geweest bij het geweld voor de deur van Café De Zaak.

Woensdag: eerste hoofdverdachten voor de rechter

Vanaf morgen staan de eerste hoofdverdachten van de doodslag op Carlo Heuvelman voor de rechter. Het gaat om Mees T. en Hein B. die beiden worden verdacht van de zware mishandeling van Carlo. Daarnaast verdenkt justitie ze ook van poging tot doodslag vanwege hun betrokkenheid bij de zware mishandeling van het andere slachtoffer en van verschillende geweldplegingen zowel op de boulevard als voor het café. 

Ook Stan F. staat morgen voor de rechter. Deze jonge Hilversummer heeft een beduidend kleinere rol gespeeld bij de zware mishandelingen en wordt alleen verdacht van openlijk geweld. 

Vrijdag: hoofdverdachte Sanil B. komt voor

Vrijdag staat hoofdverdachte Sanil B. voor de rechter. De Hilversummer wordt door justitie verdacht van betrokkenheid bij al het geweld op de bewuste uitgaansavond. 

B. wordt verdacht van doodslag. Hij zou de fatale klappen en trappen aan Carlo Heuvelman hebben gegeven. Daarnaast wordt hij verdacht van poging tot doodslag door de zware mishandeling van het andere slachtoffer en van openlijk geweld vanwege zijn betrokkenheid bij de andere vechtpartijen. 

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: Mallorca gedenkplek Carlo Heuvelman - NOS

De bewijzen tegen B. lijken verreweg het sterkst. Dat komt onder meer door het DNA-spoor van Carlo Heuvelman dat tijdens het onderzoek op één van zijn schoenen werd gevonden. Daarnaast legde B. zelf enkele belastende verklaringen af tegenover undercover-agenten. Ook andere getuigen wijzen de jonge Hilversummer aan als dader van de zware mishandelingen. 

Een dag voordat B. voorkomt, staan verdachten Lukas O., Lars van den H. en Martijn T. ook voor de rechter. De eerste twee worden verdacht van poging tot doodslag door hun rol bij de mishandeling van het andere slachtoffer op de boulevard en worden - net als Martijn T. - verdacht van geweld tegen meerdere andere slachtoffers. 

Volgende week: nabestaanden aan het woord en strafeis

Na de negen verdachten, komen volgende week donderdag de nabestaanden van Carlo Heuvelman aan het woord en hebben ook andere slachtoffers de kans om de rechtbank en de negen verdachten toe te spreken. 

Voor zover bekend zullen de nabestaanden van Carlo Heuvelman hoe dan ook het woord nemen, zo laat hun advocaat doorschemeren. De nabestaanden van de jonge Waddinxvener hebben tot nu toe in het openbaar weinig verteld over wat ze hebben doorgemaakt het afgelopen jaar en hoe zwaar het verlies van hun zoon is. Alleen de vader van Carlo sprak er tot nu toe eenmalig over op televisie, toen hij getuigen van de zware mishandelingen emotioneel opriep zich te melden.

Of ook andere slachtoffers of vrienden van Carlo Heuvelman het woord nemen, is tot nu toe niet bekend. 

Een dag later is het de beurt aan de officier van justitie voor het requisitoir. Dan wordt uitgebreid uiteengezet waar de negen Gooise jongeren precies van verdacht worden en waarom justitie de verdenkingen bewezen acht. Op dezelfde dag zal ook de strafeis tegen de negen verdachten bekend worden gemaakt. 

De dagen daarna komen de advocaten van de verdachten aan het woord voor hun pleidooi.

Volgende maand: de uitspraak

Pas over meer dan een maand doet de rechtbank uitspraak in de zaken tegen de verschillende verdachten. Dat gebeurt nadat alles door de rechters nog eens uitgebreid tegen het licht is gehouden. 

De uitspraak is het slotstuk van de lange rechtszaak, al kunnen alle veroordeelden nog hoger beroep aantekenen tegen hun straf. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]