Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Zwak Ajax laat opgelegde kans liggen op eerste plek tegen Go Ahead Eagles

1 oktober 2022, 21.55 uur · Aangepast 2 oktober 2022, 14.36 uur · Door Milton Pus

Ajax heeft het nagelaten om de koppositie van AZ af te pakken. De Amsterdammers speelden in eigen huis teleurstellend gelijk tegen Go Ahead Eagles, 1-1. Daardoor blijven de Alkmaarders de koploper. 

Foto: Ajax - Go Ahead Eagles - Pro Shots / Ron Baltus

In het kader van het drukke programma tot aan het WK kondigde Alfred Schreuder al aan te rouleren. Dat resulteerde in vier wijzigingen in de basisopstelling tegen Go Ahead Eagles ten opzichte van AZ. Nieuwelingen Florian Grillitsch en Lucas Ocampos mochten starten, net als Brian Brobbey en Davy Klaassen. Het eerste speldenprikje van de Amsterdammers kwam van de voet van Dusan Tadic. Zijn schot werd net naast de paal gekruld. Tijdens het resterende gedeelte van de eerste helft kreeg Ajax weinig grote kansen. Zo stond Brobbey vrij bij een corner, maar miste zijn kopbal kracht.

Devyne Rensch was tot tweemaal toe gevaarlijk. Beide pogingen werden gekeerd. Daardoor leek de ruststand 0-0 te worden, maar Klaassen dacht daar anders over. ‘Mister 1-0’ Klaassen brak de ban voor de Amsterdammers tegen Go Ahead. Dat was voor de 24e keer in zijn carrière bij Ajax en er was nog een mooie mijlpaal. De middenvelder was daarmee betrokken bij zijn honderdste goal (67 doelpunten en 33 assists). Dat lukte alleen Luis Suárez, Klaas-Jan Huntelaar en Tadic in deze eeuw voor Ajax.

Tekst gaat verder onder de tweet:

Na de rust probeerde Ajax snel de overwinning veilig te stellen. Het doelgebied van Go Ahead werd merendeels omsingeld, maar tot goals leidden het niet. Een schot van Ocampos ging net naast het doel. Even daarvoor was er al een VAR-moment, nadat Kenneth Taylor werd gevloerd door Evert Linthorst. De videoscheidsrechter keek naar de beelden en zag er geen strafschop in. Kenneth Taylor haalde uit nadat een bal voor hem werd klaargelegd. Doelman Jeffrey de Lange kon keren. De marge bleef daardoor klein en de Deventenaren loerden op een counter.

Genadeloze counter

Die kwam er in de 78e minuut en de bezoekers sloegen snoeihard toe. Willum Willumsson schoot een voorzet van de ingevallen Finn Stokkers binnen: 1-1. Mede door het puntenverlies van PSV moest Ajax wat forceren en wisselde Schreuder aanvallend. Lorenzo Lucca, Steven Berghuis en Mohammed Kudus kwamen in de ploeg. De score werd niet meer beïnvloed, waardoor Ajax opnieuw een teleurstellend resultaat behaalde. Ondanks een grote kans van Tadic, die net naast werd getikt. 

Door het gelijkspel blijft Ajax steken op de tweede plaats achter AZ, dat een puntje meer heeft. Komende dinsdag komt Napoli in de Champions League op bezoek. De aftrap is 21.00 uur. 

Opstelling Ajax: Pasveer; Rensch, Timber (Lucca/83), Bassey, Blind; Grillitsch (Álvarez/63), Taylor, Klaassen (Berghuis/83); Ocampos (Bergwijn/63), Brobbey (Kudus/83), Tadic

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52