Start van hoofdcontent

Amsterdam

nl
V

Drie Gouden Kalveren voor animatiefilm Knor

30 september 2022, 22.10 uur · Aangepast 30 september 2022, 23.16 uur · Door AT5

De makers van animatiefilm Knor hebben vanavond op het Filmfestival in Utrecht drie Gouden Kalveren gekregen. 

Het ging om de Gouden Kalf voor het Beste Production Design en de Gouden Kalf voor beste regie. Later op de avond kwam daar de Gouden Kalf voor de Beste Film bij. Knor is gemaakt door het Amsterdamse Viking Film. 

Worstenwedstrijd

De film gaat over Babs die voor haar negende verjaardag het varkentje Knor cadeau krijgt van haar opa. Het verhaal is gebaseerd op een kinderboek. Babs is dolblij met Knor, totdat blijkt dat haar opa eigenlijk andere plannen heeft met Knor, namelijk het winnen van de lokale worstenwedstrijd. 

De makers waren acht jaar met de zogeheten stop-motion film bezig. Ze werkten met echte poppen, die ze vervolgens fotografeerden en dan weer iets verplaatsten. Voor een seconde waren al 24 foto's nodig en als het mee zat werd er op een dag 5 seconden film gemaakt. 

Inzending Oscar-nominaties

Knor is daarnaast de Nederlandse inzending voor de Oscar-nominaties voor beste lange animatiefilm. "Het is echt overweldigend en heel speciaal", vertelde producent Marleen Slot eerder deze week. Op 21 december wordt de shortlist bekend gemaakt en in januari worden de nominaties voor de Oscars bekend. De 95ste uitreiking van de Oscars vindt volgend jaar op 12 maart plaats.

De film is sinds 13 juli te zien in de bioscoop.

Producent Marleen Slot eerder deze week:  

Knor wordt inzending voor Oscarnominaties - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]