Start van hoofdcontent

VELSEN

nl

Voedselbank Velsen komt in de knel: Meer aanmeldingen, minder producten

30 september 2022, 18.15 uur · Aangepast 3 oktober 2022, 10.12 uur · Door Jasper Leegwater

De voedselbank in Velsen voorziet problemen. Het aantal uit te delen pakketten is in drie weken tijd bijna verdubbeld. Tegelijkertijd hebben supermarkten minder producten over om aan de voedselbank te doneren. 

Peter Nijman is bedrijfsleider van de voedselbank in Velsen en zet zich net als de anderen vrijwillig in om arme huishoudens te helpen. "Ik ben in mijn laatste werkzame jaren bezig geweest met de bouw van een ziekenhuis in Nicaragua. Dan zie je zoveel armoede en mensen die hulp nodig hebben. Toen dacht ik: Er is ook hulp nodig dichter bij huis. Zo ben ik bij de voedselbank terecht gekomen." 

Om in aanmerking te komen voor steun van de voedselbank moeten huishoudens een traject doorlopen. Om in die periode toch al wat te kunnen doen heeft de voedselbank begin dit jaar een nieuw initiatief genomen. "We zijn toen begonnen met welkomstpakketten. Iedereen die daar aanvraag voor doet krijgt dat, in totaal vijf keer. Die mensen moeten zich dan aanmelden bij Socius en zij kijken naar de financiële situatie van mensen. Als zij onder onze norm van vrij besteedbaar inkomen vallen, worden ze ingeschreven bij de voedselbank." 

Lees verder onder de videoreportage over de huidige situatie bij de voedselbank:

Voedselbank Velsen krijgt enorm veel nieuwe afnemers maar minder producten - NH Nieuws

Het is bij de voedselbank nu een kwestie van de eindjes aan elkaar knopen, vertelt Peter. "Via particulieren en andere leveranciers, maar ook via andere voedselbanken krijgen we extra producten. Op dit moment redden we het nog en de pakketten voor vandaag zien er goed uit."

Toch dreigt het plafond bereikt te worden. De voedselbank heeft er in een periode van drie weken meer dan 30 nieuwe afnemers bijgekregen. 

Een oudere man die samen met zijn vrouw alleen AOW krijgt, is deze week voor het eerst bij de voedselbank. "Mijn vrouw schaamt zich er zo voor, die wil er niet aan. Dan doe ik het maar zelf."

Een alleenstaande moeder met zes kinderen zat afgelopen week zonder eten. Peter vertelt wat ze toen hebben gedaan. "Haar hulpverleenster belde en toen hebben we gelijk een noodpakket gegeven, dezelfde middag nog. Zij is er vandaag ook voor een pakket."

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: NH Nieuws / Jasper Leegwater

Deze vrijdag heeft de voedselbank een donatie van 6.500 euro gekregen uit het bedrijfsleven. Het detacheringsbedrijf heeft al twee keer eerder aan de voedselbank gedoneerd maar nog nooit was het bedrag zo groot. "Dat bedrag gaat gebruikt worden voor de aankoop van voedsel ook al proberen we dat te voorkomen. Bepaalde dingen krijgen we nu niet dus dan is het toch nodig om in te kopen. Ook moeten wij huur en energiekosten betalen. Ondertussen zijn we ook aan het sparen voor een nieuwe bus."

De voedselbank hoopt de komende tijd door te kunnen gaan. Als het aantal aanmeldingen nog verder toeneemt zal er actie moeten worden ondernomen. "Meer dan 85 families kunnen we niet helpen. Als het aantal aanmeldingen zo doorgaat, moeten we snel met de gemeente om tafel om alternatieven te bespreken", vertelt Peter. 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]