Ga naar Content

Medewerkers Bijenkorf Amsterdam leggen voor het eerst sinds jaren 70 het werk neer

Medewerkers van de Bijenkorf in Amsterdam leggen vanmiddag om 13.30 uur het werk neer. Het is voor het eerst sinds de jaren 70 dat er wordt gestaakt. Linda Vermeulen van FNV Handel vertelt dat de medewerkers een hoger loon willen, omdat ze nu vaak maar net rondkomen. 

Foto: Flickr

"De medewerkers verdienen veel minder dan je zou denken", vertelt Vermeulen aan NH Nieuws. "Het is een chic warenhuis. In Amsterdam kom je ook op een marmeren vloer naar binnen en als je naar de loonstrookjes van de winkelmedewerkers kijkt, dan schrik je je rot." Ze vertelt dat mensen vaak bruto onder de 14 euro per uur verdienen. "Mensen verdienen bijvoorbeeld 11,80 euro per uur of 12,20 en zeker in deze tijd kun je daar steeds moeilijker van rondkomen."

Vandaag staat de staking in Amsterdam op het programma, maar Vermeulen sluit niet uit dat andere winkels op een ander moment zullen volgen. "De boosheid is Bijenkorf breed en we beginnen in Amsterdam." 

De Bijenkorf zit al lang op de Dam, er zijn ook medewerkers die er al heel lang werken. "We zien mensen die er 10, 20 of soms al 30 jaar werken. Zowel van de mensen die er langer werken als de mensen die net nieuw zijn, zijn de lonen maar net boven het minimumloon. Ik sprak laatst een medewerker, die werkt er al 30 jaar en verdient 13,70 euro per uur. Dat is schandalig." Het minimumloon ligt op 10,50 bruto per uur in de sector. 

"Die aandeelhouders worden slapend rijk en de medewerkers werkend arm"

Linda Vermeulen - FNV Handel

"Als je kijkt naar winkelstraten in het algemeen, zijn relatief weinig mensen lid van de vakbond", vertelt Vermeulen. "Op plekken waar meer mensen lid zijn van de vakbond zijn de lonen meestal hoger. De winkelstraat is een plek waar de lonen tot de laagste van heel Nederland behoren." Vermeulen denkt niet dat het komt doordat lid zijn van de vakbond geld kost. "Het betaalt zichzelf terug. Deze medewerkers laten zien dat lidmaatschap van de vakbond pas echt loont als je er ook echt wat mee doet."

De boosheid wordt gevoed door het grote contrast. "Mensen zien vaak dat aandeelhouders van die ketens, die vaak in het buitenland zitten, steenrijk zijn. Die aandeelhouders worden slapend rijk en dat moet veranderen", gaat Vermeulen verder. De directie van de Bijenkorf wilde eerder niet praten met de vakbond. Vermeulen hoopt dat de directie vanmiddag langskomt, om verhalen van medewerkers aan te horen. 

Eis

De eis van de vakbond is duidelijk: "We willen dat de lonen minstens 14 euro per uur zijn, daar komen we landelijk ook voor op. We willen dat de lonen in de toekomst mee stijgen met de inflatie en we willen er nu 10 procent bij." 

Vermeulen verwacht dat de stakingsbereidheid hoog is. De medewerkers die meedoen, leggen om 13.30 uur het werk neer en gaan naar het Beursplein in Amsterdam. De Bijenkorf laat weten dat het plan is om de winkel vanmiddag open te houden. 

De laatste staking van de Bijenkorf medewerkers was in 1977 in het distributiecentrum in Woerden.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]