Ga naar Content

Workshops om imago techniek te boosten: 'Zeggen dat je timmerman wilt worden, is niet cool'

Robotica, scheepsbouw en autotechniek: duizenden scholieren uit de regio hebben deze week tijdens de Techniek Driedaagse kennisgemaakt met de wondere wereld van de technische beroepen. Die zijn namelijk al jaren niet meer zo populair, terwijl we door duurzame innovaties steeds meer technische krachten nodig hebben om bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen te onderhouden. 

Scholiere Panta Rhei Amstelveen volgt workshop elektrotechniek - Foto: NH Nieuws

De 21-jarige Flip van Walraven uit Uithoorn probeert de leerlingen vandaag met een robot uit de voedingsindustrie warm te maken voor de techniek. Kinderen kijken gefascineerd hoe het glazen flesje dat ze de robot hebben gegeven, gevuld wordt met smarties, een sticker krijgt en met een dop wordt dichtgedraaid. 

Flip loopt stage bij Van Walraven (geen familie) in Mijdrecht. Hij heeft zelf zijn weg naar de Hbo-opleiding Mechanische Techniek aan de Hogeschool van Amsterdam gevonden, maar moest de mening van anderen af en toe wel links laten liggen. "Het is niet cool om op de basisschool te zeggen dat je een technisch beroep als timmerman wil gaan doen." 

Tekst gaat verder onder de video.

Techniek 3Daagse in Aalsmeer inspireert scholieren - NH Nieuws

Toch komt techniek voor Flip niet uit de lucht vallen. Zijn vader heeft namelijk altijd een technische baan bij KLM gehad. "Ik vond het van jongs af aan al leuk. Met open dagen gingen we altijd naar Schiphol toe. Vroeger hadden we dit soort beurzen niet, maar ik denk dat het wel helpt om kinderen de techniek in te krijgen."

Daarvoor moet je ze laten zien wat het inhoudt, denkt de student. De robots waar hij nu aan mag knutselen blijven volgens Flip voor de meeste mensen bijvoorbeeld onzichtbaar. "Zij zien alleen het product dat in de supermarkt ligt."

Geen idee

De Amstelveense middelbare school Panta Rhei doet dit jaar voor het eerst mee. Limar Othman (12) heeft ontdekt dat ze het best leuk vindt om met haar handen te werken. "Ik heb geleerd om een mini-auto van metaal te bouwen", vertelt ze enthousiast. Voor de Techniek Driedaagse had het meisje geen idee wat technisch werk eigenlijk inhoudt, geeft ze toe. "Het is eigenlijk best wel gaaf."

Noémia Denz (11) heeft net met veel plezier een stoplicht laten branden door de juiste draden aan elkaar te verbinden. Of dit haar nou heeft overgehaald om voor een technisch beroep te kiezen, weet de scholiere nog niet. "Het is nog een beetje te vroeg", lacht ze. 

En dat is ook helemaal niet erg, vindt Karin Wateler van organisator TechNet Amstel & Venen. Ze hoopt vooral dat de leerlingen tijdens de beurs inzien hoe leuk een technisch beroep kan zijn. "Van die lachende gezichten wordt je heel blij. Vanmorgen zei een leerling tegen mij: 'Is dit het hele jaar door? Want ik wil weer terugkomen.' Een grotere beloning kun je volgens mij niet krijgen."

Tekst gaar verder onder het informatieblok

Tekort aan technisch personeel

Ruim vier op de vijf technische bedrijven verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici binnen hun organisatie, blijkt uit onderzoek van technisch opleider ROVC. Dat tekort is de afgelopen tien jaar flink toegenomen. De grootste tekorten worden de komende vijf jaar verwacht in de industriële elektrotechniek (20%), installatietechniek (20%) en industriële automatisering (18%).

"Dit komt enerzijds door de vergrijzing in de technische sector en anderzijds door de woningnood en de energietransitie waar heel veel mensen voor nodig zijn", legt Wateler uit.

Maar ook een verminderde interesse in technische opleidingen is dus een belangrijke oorzaak, ziet ook de overheid. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft daarom 440 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor regionale samenwerkingen om het aanbod aan techniek onderwijs te verbeteren. Sterk Techniek Onderwijs Amstelland probeert in de regio Amstelland om de vraag van techniekbedrijven en het aanbod vanuit het onderwijs beter op elkaar aan te laten sluiten. 

Ook ouders spelen een belangrijke rol, daarom zijn zij vanavond welkom om een kijkje op de beurs te nemen. TechNet Amstelveen & Venen ziet dat een technische opleiding thuis zelden wordt gestimuleerd. Bob IJpelaar van Van Vliet Containers in Aalsmeer, die zijn ruimte deze week beschikbaar stelt voor de Techniek Driedaagse, heeft dit zelf ook meegemaakt. 

"Ik kon naar het vwo en dat stimuleerden mijn ouders en de school ook, want dan kon ik advocaat worden, wat ik helemaal niet leuk vond. En dat werd dus ook helemaal niks." Hij heeft een boodschap voor alle leerlingen die deze drie dagen hun passie hopen te vinden: "Volg je hart voor techniek. Dat is heel belangrijk."

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]