Ga naar Content

Actie! Ouders gaan de straat op om duizenden tieners veilig naar school te helpen

Verontruste Haarlemmers gaan vanaf dinsdag regelmatig de straat op om eigenhandig te zorgen dat zo'n 7.000 kinderen veilig naar school kunnen fietsen. Ze zijn het zat dat de gemeente maar niet ingrijpt in gevaarlijke situaties rond de middelbare scholen ECL, Sancta Maria en Coornhert. "Er gebeurt niets en toen dacht ik: nu is het klaar, we gaan de straat op", zegt initiatiefneemster Joosje Campfens.

Joosje Campfens - Foto: Joosje Campfens

Joosje is zelf de stad uit gevlucht voor de drukte en onveiligheid op straat. Ze bracht haar kinderen naar basisschool de Zuidwester en 'naar school gaan was een ramp'. "Sowieso was het leven op straat vol gevaar. Kinderen mochten niet naar de Leidsevaart, liever ook niet alleen op straat. Op een bepaald moment werd mijn kleuter bijna geschept door een auto en toen ging ik door het lint. Ik zei tegen mijn man: ik wil weg uit Haarlem, ik wil niet meer leven in angst."

Miljoenen autoritten

Ze werkt al jaren samen met mobiliteitsexpert Geert Kloppenbrug die onder meer in Haarlem meerdere filmpjes heeft gemaakt over de levensgevaarlijke situaties op straat in de ochtendspits. Volgens hem zijn er in Haarlem jaarlijks zo'n 80 miljoen binnenstedelijke autoritten en moeten 7.000 middelbare scholieren in een klein hoekje van Haarlem dagelijks naar school.

En dat vaak allemaal in uurtje tijd in de ochtend. In de ochtendspits vliegen auto's op weg naar werk, pakketdiensten en vrachtwagens door die straten bij de middelbare scholen. In de video's op Youtube toont Geert tot welke angstaanjagende situaties dit leidt.

"Fietsers zijn daar kanonnenvoer"

Joosje Campfens

Schooldirecties en buurtbewoners hebben deze hachelijke situaties al vaak aangekaart bij de gemeente. Maar wat Joosje betreft blinkt de gemeente uit in 'stroperig' reageren. Dat schiet volgens de betrokkenen niet op en vanaf dinsdag is daarom de eerste actie gepland. In de ochtendspits, te beginnen bij de Schouwtjesbrug/-laan. Later volgen ook Wagenweg en Pijlslaan. De acties moeten als een olievlek gaan verspreiden. De Pijlslaan weg is volgens de actievoerder een plek waar ongelukken met fietsers 'een soort lopende band-werk is geworden. "Fietsers zijn daar kanonnenvoer."

Mobiliteitsexpert Geert Kloppenburg zegt dat in dit deel van Haarlem geen sprake is van het woord ongelukken. "De situatie is zo ernstig dat je het eerder geplande ongevallen kan noemen." Op de Pijlslaan is negen jaar geleden een fietser doodgereden door een vrachtwagen. Sindsdien is de situatie op die weg nog steeds niet veranderd ten gunste van fietsers. Onlangs was er op de Schouwtjesbrug een aanrijding tussen een vrachtwagen en een fietser.

"Ouders moeten gaan waken over hun kinderen"

Joosje Campfens

Joosje begrijpt niet waarom de zwakste deelnemer in het verkeer niet beter wordt beschermd. "Thuis is alles veilig met brandmelders en stikstofmeters en van alles. Op school net zo goed. Maar als je als fietser de straat op gaat, is er weinig geregeld ter bescherming. En het is zo flauw om te zeggen: Ja, dan moeten die kinderen maar oppassen als ze naar school gaan."

Heel Nederland

Joosje heeft grootse plannen met haar acties. Ze ziet het voor zich dat 500 ouders 's ochtends de straat gaan overnemen, flyers gaan uitdelen en het verkeer regelen met klaar-vers en verkeersregelaars. Elke automobilist en vrachtwagenchauffeur moet op een gegeven moment gaan denken: daar rijd ik 's ochtend liever niet.

"Ouders moeten gaan waken over hun kinderen. Ik wil dit ook in andere steden in Nederland gaan doen. Ik roep iedereen op om mee te gaan doen. Ook ontvang ik graag filmpjes van ouders in heel Nederland met gevaarlijke situaties bij scholen in beeld. Dan kan ik het verspreiden en dan kunnen we dit onderwerp heel groot maken." Het mailadres waar de video's heen kunnen is [email protected]

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]