Start van hoofdcontent

BERGEN

nl

Zwammen, schimmels en boleten: door de regen schieten de paddenstoelen weer uit de grond

29 september 2022, 12.56 uur · Aangepast 29 september 2022, 13.43 uur · Door Jeroen Langenhof & Melle Bos

De fikse regenbuien van de afgelopen dagen hebben gezorgd voor een explosie aan paddenstoelen in de natuur. Normaal gesproken schieten de zwammen en schimmels al eerder in het jaar uit de grond, maar door de droogte duurde het dit jaar wat langer. NH Nieuws ging het bos in op zoek naar de meest bijzondere exemplaren.

Paddenstoelen - NH Nieuws

NH Nieuws ging op reportage in de Bergense natuur met paddenstoelenkenner Martijn Oud.

"De beste gebieden om nu paddenstoelen te vinden in Noord-Holland zijn de buitengebieden rondom Haarlem", tipt een andere mycoloog (paddenstoelen-expert), Alfons Vaessen. Verder raadt hij ook de natuur rondom Bergen en Schoorl aan. Lezers uit 't Gooi moeten nog even wachten op een mycologische speurtocht. "Daar moet het paddenstoelenseizoen nog op gang komen."

Nieuwe soorten

Over het algemeen gaat het erg goed met de paddenstoelen, vertelt Vaessen. "Met name gebieden met veel oud loofhout staan nu al behoorlijk vol." Toch heeft de droogte van de afgelopen weken zijn stempel gedrukt op de mycologische wereld. Schimmelsoorten die alleen in augustus paddenstoelen maken, slaan nu een jaartje over, maar dat baart Vaessen geen zorgen: "die zien we volgend jaar wel weer."

De droogte introduceerde ook nieuwe soorten in onze provincie. "Bijvoorbeeld de korrelige taaiplaat", aldus een enthousiaste Vaessen. Deze zeldzame paddenstoel komt eigenlijk alleen maar voor in de zuidelijke streken van Europa, maar is nu ook in de duinen van Noord-Holland te vinden.

Vaessens raadt iedereen aan om zelf op zoek te gaan. Hij geeft wel graag twee instructies mee. Allereerst: blijf van de paddenstoelen af. Zo kunnen anderen er ook nog van genieten en verstoor je de natuur niet. Als tweede: geef waarnemingen vooral door via waarnemingen.nl. Deze data kunnen helpen bij onderzoek en natuurbehoud.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.