Start van hoofdcontent

Alkmaar

nl

Dubbel gevoel bij Bergenaren na veroordeling ex-ambtenaar: "Hoop dat beerput alsnog opengaat"

28 september 2022, 19.25 uur · Door Tom Jurriaans

De veroordeling van de Bergense ex-ambtenaar Eric van H. zorgt voor gemengde gevoelens bij de verschillende bewonersgroepen in het dorp. Van H. werd vanmiddag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld voor omkoping. De ex-ambtenaar krijgt een taakstraf van 200 uur. Verder moet hij 35.000 euro aan financieel voordeel terugbetalen aan de Staat. "Hij is de dans ontsprongen", aldus een van de inwoners.

NH Nieuws

De rechter neemt het de ex-ambtenaar kwalijk dat hij een zeer gunstige hypotheek voor zichzelf afsloot bij een projectontwikkelaar, waar hij vanuit zijn functie ook zaken mee deed. Het ging om 165.000 euro waarbij hij jarenlang geen rente en aflossingen hoefde te betalen.

Ambtelijke omkoping

Dit is volgens de rechter in strijd met zijn ambtsplicht aangezien Van H. hiervan voordeel heeft gehad. "Er is geen bewijs dat de projectontwikkelaar is bevoordeeld, maar dat maakt voor de strafbaarheid niets uit." Er bestaat namelijk de 'aanmerkelijke kans dat de lening is verstrekt om er iets voor terug te krijgen', en 'is er sprake van ambtelijke omkoping'.

Kijk hieronder naar een fragment van de uitspraak (tekst loopt door onder de video).

Dubbel gevoel bij Bergenaren na veroordeling ex-ambtenaar: "Hoop dat de beerput nog opengaat" - NH Nieuws

Het feit dat er nu een veroordeling ligt tegen de ex-ambtenaar is mede te danken aan Bergenaar Fred Vos van de facebookpagina Samen Bergen Verzetten. Het was Vos die er via het kadaster achter kwam dat de projectontwikkelaar een lening had verstrekt aan Eric van H. Hij is blij dat er nu een veroordeling ligt, maar baalt wel dat de ex-ambtenaar alleen voor het aannemen van de hypotheek wordt bestraft.

"Ik begrijp de uitspraak wel op basis van het bewijsmateriaal dat nu op tafel ligt", zegt Vos tegen NH Nieuws. "Toch is er natuurlijk een veel groter plaatje. Er zijn meer mensen binnen de gemeente geweest die hier vanaf wisten, daar ben ik van overtuigd. Van H. heeft tegen mij gezegd dat als hij veroordeeld wordt de beerput helemaal opengaat. Ik hoop dat dat nu alsnog gebeurt."

Sporen uitwissen

Volgens René Meijer, eerder woordvoerder van de bewonersgroep Mooier Bergen, gaat dat niet gebeuren. Ook hij legt zich neer bij het besluit van de rechter. "Als er geen bewijzen zijn dan is dit wat het is. Dat is het mooie van onze rechtsstaat. Ik heb er wél een dubbel gevoel over want de ambtenaar heeft ook de tijd gehad om zijn sporen uit te wissen. Er is veel meer aan de hand, maar het is niet te bewijzen en daar moeten we ons bij neerleggen."

Het onderzoek naar de mogelijke corruptie van de ambtenaar veroorzaakte veel onrust in Bergen. De oud-ambtenaar was betrokken bij verschillende lopende projecten, zoals de herinrichting van het centrum van Bergen, verschillende grote woningbouwplannen en de voetbalfusie in Egmond aan den Hoef. Veel bewoners vinden dat deze projecten opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden, aangezien de ambtenaar projectleider was. 

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat er sprake is van belangenverstrengeling bij grote bouwprojecten. Wel heeft het vertrouwen in het openbaar bestuur een flinke knauw gekregen (tekst loopt door onder video).

Dubbel gevoel bij Bergenaren na veroordeling ex-ambtenaar: "Hoop dat de beerput nog opengaat" - NH Nieuws

Ook Marjolein Pepping van de Manifestgroep had gehoopt dat er meer duidelijk zou worden over de handelwijze van de gemeente bij grote bouwprojecten. "Er is heel veel niet boven water gekomen. Je zou dus kunnen zeggen dat Van H. de dans is ontsprongen. Feit is wel dat een veroordeelde ex-ambtenaar niet zorgt voor meer vertrouwen in het gemeentebestuur. We hopen dat we nu met een nieuw college vooruit kunnen en dat ze kunnen werken aan een betere bestuurscultuur."

René Meijer, van Mooier Bergen, hoopt ook dat er met het aantreden van een nieuw college een andere wind gaat waaien als het gaat om bewonersparticipatie. "Er zijn, op de hypotheek na, geen strafbare feiten gepleegd, maar er was wel sprake van een patroon hoe de gemeente omging met bewoners. Altijd was deze ambtenaar er als projectleider bij betrokken. Het was altijd zo dat de gemeente eerst met een plan kwam en de bewoners zich maar moesten aanpassen. Ik hoop dat dat nu beter gaat."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]