Ga naar Content

Nancy richt eerste Nederlandse hobbyclub voor stokpaarden op voor 8-jarige dochter

Een Nederlandse vereniging voor stokpaardrijden, waar de 8-jarige Wervershoofse Floor enorm fan van is, bestaat nog niet. Dus besloot moeder Nancy om een eigen vereniging op te zetten. "Wat er niet is, dat maken we dan maar zelf", zegt ze over de Hobby Horse Club West-Friesland. Volgende week zondag staat de eerste bijeenkomst gepland.

Floor en haar stokpaard - Foto: Nancy Molenaar

De 8-jarige Floor rijdt zelf paard, maar doet thuis niets liever dan stokpaardrijden. Daarom besloot Nancy in haar tuin een eigen hindernisbaan aan te leggen, waar Floor met plezier over heen gaat. Het parcours is gemaakt van allerlei stellages en kratten. Zelf heeft haar dochter twee eigen stokpaarden, die ze van haar zakgeld én het verkopen van spullen heeft gekocht. Met de feestdagen in aantocht staat een nieuw stokpaardje bovenaan haar verlanglijst.

Hobby Horse Club

Hobby Horse is de Engelse benaming voor stokpaardrijden, dat is overgewaaid uit Finland. In dat land staat de sport voor zelfvertrouwen, het mogen zijn wie je bent en het overwinnen van hindernissen. In Nederland wint de sport aan populariteit. Elk jaar worden er meerdere wedstrijden gehouden. Een wedstrijd in april trok maar liefst 81 deelnemers uit onder meer Nederland, Duitsland en België.

Het eerste wereldkampioenschap werd vorige maand in het Belgische Geraardsbergen gehouden. Bij de sport kunnen zowel kinderen als volwassenen met een stokpaard verschillende disciplines 'lopen'.

"Floor is fan van de sport geworden. Ze bekijkt op YouTube ook allerlei filmpjes uit het buitenland over stokpaardrijden en wilde graag op les", licht moeder Nancy toe. "Dus hebben we gekeken of er een hobbyclub in Nederland is waar ze zich aan zou kunnen sluiten."

"Een nieuw stokpaard staat bovenaan haar verlanglijst voor de feestdagen"

nancy, moeder van floor (8)

Die bleek er na lang zoeken er niet te zijn, dus richtte Nancy zelf de Hobby Horse Club West-Friesland op voor haar dochter. "Wat er niet is, dat maken we dan maar zelf", zegt Nancy. "De club is voor jongens en meisjes tussen de zes en twaalf jaar. We hebben ons nog niet echt verdiept in het opzetten van een echte vereniging, dus is het vooralsnog puur hobbymatig. Bij voldoende aanmeldingen moeten we kijken hoe we het verder kunnen uitbreiden."

Eerste bijeenkomst

Deze week besloot Nancy het nieuwe initiatief te delen in een Facebookgroep voor Wervershovers. En ook deelde ze het bericht in een andere groep. Vanuit daar kreeg Nancy een flink aantal enthousiaste reacties en aanmeldingen binnen.

"Stokpaardrijden is een heel diervriendelijke sport", vertelt Nancy. "En het wordt steeds populairder. Ook uit de groep voor Wervershovers kreeg ik veel leuke reacties van ouders die hun kinderen mee willen laten doen."

In eerste instantie wil Nancy met de leden van de club en stokpaard-fans gezellig samenkomen om vrij stokpaard te rijden, en te kletsen over deze opkomende sport in Nederland. Mocht er genoeg animo zijn, dan kunnen er in de toekomst wellicht echte lessen gegeven worden.

Op zondag 9 oktober staat de eerste bijeenkomst van de Hobby Horse Club West-Friesland gepland, in de achtertuin van Nancy. Na een dag heeft ze al tien aanmeldingen gekregen. "We moeten afwachten hoeveel zich er nog meer aan gaan melden", zegt ze. "En we hopen dan natuurlijk op mooi weer, zodat de kinderen lekker buiten kunnen spelen op het parcours."

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]