Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

nl

Zijper huisartsen samen in één centrum: 'Anders is er straks geen huisarts meer'

27 september 2022, 18.32 uur · Aangepast 27 september 2022, 19.23 uur · Door Jurgen van den Bos

De Zijper Huisartsengroep gaat samenwerken om de toekomstige hulp aan inwoners te
waarborgen. De vijf afzonderlijke praktijken willen samen vanuit één nieuw gezondheidscentrum gaan werken. Dat betekent wel het vertrek van de praktijken uit de dorpen. "Met pijn in het hart", zegt praktijkmanager Ellen Kuilboer, "maar anders is er straks geen huisarts meer. Niet meteen morgen, maar wel over een paar jaar."

Ook de huisartsenpraktijk in 't Zand zal verhuizen naar het gezondheidscentrum - Zijper Huisartsengroep

Het gaat om vijf huisartspraktijken in Petten, Callantsoog, 't Zand, Schagerbrug en Sint Maartensbrug. Zij vertrekken uit de dorpen om vanuit één centrum te kunnen werken. Volgens de huisartsen is het nodig om de zorg in de toekomst te garanderen met het oog op het tekort aan huisartsen op het platteland. Het aantal huisartsen in ons land vermindert en om de werkdruk te verdelen zou het voor jonge artsen aantrekkelijker zijn om zich te vestigen in het gezondheidscentrum. 

Vacatures

"Het is niet zozeer of zittende huisartsen het willen. Dit is wat toekomstige huisartsen willen", zegt Ellen Kuilboer, praktijkmanager van de Zijper Huisartsen. "We willen aankomende artsen van dienst zijn en de toegang voor patiënten tot huisartsen waarborgen. Dat is noodzakelijk." Afgelopen jaar zijn in de regio al meerdere vacatures ingevuld door jonge huisartsen uit de Randstad, aldus de organisatie Huisartsen Kop Noord-Holland. 

Tekst gaat door onder de foto.

Artsen in opleiding op bezoek bij een bollenteler in 't Zand - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

In het nieuwe gezondheidscentrum moet naast de huisartsenpraktijk, ook een apotheek-voorziening komen. Daarnaast zou er ook ruimte kunnen komen voor onder meer een diëtiste, verloskundige, mensendieck, thuiszorgorganisaties en fysiotherapeut. Praktijkmanager Ellen Kuilboer: "De patiënten houden hun eigen huisarts. Voor de huisartsen betekent samengaan gedeelde lasten en ze kunnen straks nog makkelijker voor elkaar inspringen."

Tekst gaat door onder de 'Lees ook'.

De gemeente Schagen heeft het voortouw genomen om met Rijkswaterstaat en de provincie te kijken naar een geschikte locatie. Het gezondheidscentrum moet komen bij De Stolpen, bij het P+R-terrein langs de N9. Kuilboer: "Dat is goed bereikbaar en er is voldoende parkeerruimte. Veel patiënten komen toch al vaak met de auto. Bovendien neemt het beeldbellen ook een vlucht." Het nieuwe gezondheidscentrum moet in 2025 van start gaan.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]