Ga naar Content

Johnny Manuhutu, na 50 jaar Massada nog steeds niet uitgespeeld

Het is een succesvolle band met een bijzondere oorsprong: Massada. Vooral in de jaren 70 en 80 scoren ze hit na hit. Nu, bijna 50 jaar later, treden ze nog steeds op. Oprichter Johnny Manuhutu is inmiddels 73 jaar en still going strong.

Johnny Matuhutu, na 50 jaar Massada nog steeds niet uitgespeeld - NH Nieuws

"Het is allemaal wel minder dynamisch dan 50 jaar geleden", lacht zanger Manuhutu, "maar ik voel nog steeds als ik op het toneel sta het vuur van vroeger."

In de bossen in Huizen, in wat dan kamp Almere heet, groeit Johnny op. In het kamp, dat als tijdelijke huisvesting dient voor een groep van 300 Molukkers, vormt Manuhutu samen met zijn broer een eigen bandje, de Eagles. Het zijn hun eerste stappen richting succes.

De muziek

In 1951 worden de eerste Molukkers, oud KNIL-militairen, naar Nederland gehaald. Tegen hen en hun gezinnen wordt gezegd dat het voor een half jaar zal zijn. Ze worden verspreid door het land ondergebracht in barakken. In Huizen zijn dat er 12, met 300 bewoners, omringd door prikkeldraad. Het leven is zwaar. Drank en drugsgebruik komen veel voor.

"Het kamp was leuk voor kleine kinderen, want je kon overal lekker spelen, maar de ouders zaten vol frustraties", vertelt Johnny. "Zij mochten niet werken en een beheerder zorgde ervoor dat ze het terrein niet af gingen. Vijf jaar lang konden zij het kamp niet uit. Mijn vader had een oorlogstrauma en dronk om te vergeten. Wij werden geslagen en vernederd. Het was heel moeilijk. Veel jongeren zochten ook hun uitvlucht in de drugs. Maar mijn broer en ik hadden de muziek."

Massada eind jaren 70 - Foto:

"Wij waren de ambassadeurs van de Molukse zaak"

Johnny Manuhutu - Oprichter Massada

Die muziek neemt een vlucht en de band wordt omgedoopt in 'Massada'. In de jaren 70 en 80 is Massada op de toppen van zijn succes. Juist in die tijd hebben de bandleden het niet altijd makkelijk. Het zijn de jaren van het Moluks verzet en de onafhankelijkheidsbeweging.

"In de beginperiode kwamen Molukse jongeren ook op een andere manier in het nieuws. Er waren die bezettingen, de treinkaping. De Molukse zaak liep als een rode draad door ons leven en werk. Overal waren er spanningen, maar wij hebben het altijd goed kunnen uitleggen. Wij waren de ambassadeurs van de Molukse zaak, op een goede manier, daar waren mensen echt trots op. Dat is toch godsgegeven geweest."

Fans gelukkig maken

En nu nog steeds is Massada een begrip. De band heeft nog altijd veel succes. "We hebben fans van het eerste uur die al die jaren met ons mee zijn gereisd. Dat sterkt je ook. De grote hits, de gouden platen, het was allemaal mooi, maar het fijnst is het als je je fans gelukkig kunt maken."

Op 2 oktober speelt Massada in de Victorie in Alkmaar. 

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17;10 en dan elk uur herhaling. 

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.