Ga naar Content
Gooi

Slapeloze nachten voor ondernemers nu nog meer coronaschulden moeten worden terugbetaald

27 september 2022, 08.32 uur · Aangepast 27 september 2022, 15.04 uur
Door: Rachel Morssink · Foto: NH Nieuws

Veel Noord-Hollandse ondernemers kijken met angst en beven naar de maand oktober. Ze moeten dan nog meer coronaschulden terugbetalen, maar dat is voor veel ondernemers onmogelijk. Restauranteigenaar Dave Wiegert: "De buffer is op. De echte sores begint nu pas."

"In coronatijd dacht ik: schouders eronder en dóór," vertelt Dave Wiegert. Samen met zijn vrouw Ling-chun Chen runt hij sinds 2008 het restaurant Stokjes en Lepel in Bussum. Met een hoop energie en creativititeit kwamen ze de lockdowns door. "We bouwden een caravan om tot foodtruck, gingen taarten bakken en catering doen. Maar nu weet ik af en toe niet meer hoe we het gaan redden." 

Veel ondernemers betalen inmiddels al een deel van de coronasteun terug. Daar komt vanaf oktober de voor twee jaar uitgestelde loonbelasting bij. En dat op een moment dat er financieel al meer sores is. "De energielasten stijgen, de huur wordt hoger en mijn inkoop wordt elke week duurder," vertelt Dave. "We blijven lachen, maar 1 oktober is echt een doemscenario."

Een schuld van 62.000 euro

Kapper Remco Vos uit Hilversum zit in hetzelfde schuitje. "Van de coronasteun van de NOW-regeling moest ik 28.000 euro terugbetalen en aan de Belastingdienst ben ik nog 34.000 euro verschuldigd aan uitgestelde belastingen."

Om die kosten versneld af te betalen, nam hij een radicaal besluit. "Ik ben gestopt met mijn kapperszaak in een drukke winkelstraat en knip nu klanten in het schuurtje achter mijn huis," vertelt Remco.

Tekst gaat door onder de video.

Kapper Remco nam een radicaal besluit: "Zo kan ik mijn schulden sneller aflossen" - NH Nieuws / Rachel Morssink

Zonder huurlasten en personeelskosten verwacht hij de schuld, waarvan hij al een deel heeft afgelost, sneller te kunnen terugbetalen. "Ik hoop het nu in drie jaar af te lossen, in plaats van in meer dan tien jaar. Maar dan moeten de energiekosten wel stabiel blijven," zegt Remco.

Voor beide ondernemers voelt het niet helemaal eerlijk dat ze met zo'n hoge schuld zitten opgescheept. "Het voelt krom. De overheid wil dat we dichtgaan en we kregen een vergoeding voor het personeel. Maar loonbelasting en pensioenen liepen gewoon door," vertelt Dave. "Ik zie niet in waarom ik het moet terugbetalen," vult Remco aan. "Ik ben ook 80.000 euro omzet misgelopen en dat zie ik nergens terug."

Spannende maand

Econoom Theo Smid van 'ondernemersverzekeraar' Atradius erkent dat oktober een spannende maand wordt voor ondernemers. "We weten dat de gemiddelde schuld ongeveer 67.000 euro per bedrijf is. Er zijn grote verschillen, maar de helft van de bedrijven is een groot deel van de maandwinst kwijt om dat af te lossen."

Toch verwacht hij niet een enorme golf aan faillissementen de komende maanden, wel een lichte stijging. In de video hieronder legt hij uit hoe dat zit.

Theo Smid: "We gaan weer terug naar het niveau van vóór corona" - NH Nieuws

Dave ziet een nadelig effect van die schulden voor de lange termijn. "Innovaties, verduurzaming, alles ligt nu stil. De horeca ziet er over vijf jaar nog net zo uit als nu, ben ik bang. Zelfs al zou ik zonnepanelen of een warmtepomp willen: ik heb er het geld niet voor." Hij ziet het als een negatieve spiraal. "Als de overheid iets beter voor ons gezorgd had, zaten we er nu beter bij."

Het lastige is dat veel klanten ondertussen denken dat alles goed gaat nu, vertelt Dave. "Corona is toch voorbij en we hebben een goede zomer gehad, hoor ik van klanten. Maar de ellende begint eigenlijk nu pas", vertelt de Bussumer die tegen een schuld van 28.500 euro aanhikt. Het gaat om achterstallige terugbetalingen aan coronasteun, maar ook zijn huur. Hij heeft een deel al terugbetaald, maar is het nog lang niet. 

Toch blijft hij optimistisch gestemd.  "Elke ochtend zetten we met frisse moed het terras uit, kijk ik naar de zon en drinken we een kop koffie. We gaan er weer een feestje van maken."

Blijf koffie drinken

Ook bij Remco is de sfeer weer goed. Hij is blij met zijn besluit om vanuit zijn schuur te gaan knippen. "Het voelde eerst een beetje alsof ik in een hokkie m'n schulden zit weg te werken, maar het pakt goed uit hier," zegt Remco. Hij moet wel iets harder werken, nu hij geen personeel meer heeft. "Maar ik heb weer lol in het knippen en ik ben dankbaar dat het elke dag vol zit hier."

De ondernemers roepen klanten op om vooral te blijven komen. "Ja, blijf koffie drinken," zegt Dave. "Laat m'n collega's ook niet in de steek. Als je wil dat we er na de crisis nog zijn, dan moet je nu - ook als klant - je schouders er even onder zetten."

Coronasteun-schulden 

Ondernemers konden sinds het begin van de coronatijd gebruik maken van verschillende regelingen. Daardoor kan het soms een beetje duizelen als het gaat om de coronaschulden.

Hieronder een overzicht van de belangrijkste steunpakketten en uitleg of wanneer alles weer moet worden terugbetaald. Bij de meeste regelingen wordt geen rente geheven over de schuld en is een betalingsregeling mogelijk.

  • TVL
    Ondernemers konden de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen om bijvoorbeeld huur en verzekeringen te kunnen betalen. Als de omzet achteraf hoger is dan ingeschat, moet (een deel) worden terugbetaald. Dit kan met een betalingsregeling in maximaal 24 maanden.

  • NOW
    Met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) konden ondernemers hun personeel blijven betalen, ook als het bedrijf tijdelijk gesloten was. Veel ondernemers moeten (een deel van) de NOW terugbetalen omdat het omzetverlies lager uitpakte dan vooraf was ingeschat. De NOW wordt terugbetaald aan het UWV en ook hier is een betalingsregeling mogelijk. 

  • Tozo
    De Tijdelijke Overbrugging Zelfstandige Ondernemers (Tozo) bestond uit twee regelingen. Allereerst de inkomensondersteuning voor zzp-ers, deze steun hoeft meestal niet te worden terugbetaald. Daarnaast konden ondernemers een lening van ruim 10.000 euro voor bedrijfskapitaal aanvragen, deze moet wel worden afgelost. De aflossing (aan de gemeente) is gestart op 1 juli 2022 en duurt maximaal 72 maanden (6 jaar).

  • TONK
    De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) hielp ondernemers om hun woonlasten (huur, hypotheek) te betalen in coronatijd. De uitkering is in de meeste gevallen een gift, tenzij de gemeente de TONK als lening heeft verstrekt. Afspraken over aflossen worden per gemeente gemaakt.

  • Bijzonder uitstel Belastingdienst
    Voor veel ondernemers is dit een grote kostenpost binnenkort. Vanaf maart 2020 tot 1 april 2022 konden ondernemers uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Denk hierbij aan inkomstenbelasting, omzetbelasting (btw) of loonheffingen. Vanaf oktober moet deze belastingschuld alsnog geheel betaald worden. Bedrijven mogen dit in 60 maanden (vijf jaar) aflossen. Ook is het mogelijk om een aanvraag te doen voor het aflossen in 84 maanden (zeven jaar) of een aflos-pauze van drie maanden in te lassen. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]