Ga naar Content

Rit met 150 vrachtwagens zorgt voor blije gezichten bij deelnemers met een beperking

In een lang lint trokken 150 vrachtwagens door West-Friesland. De Truckrun, zoals het evenement wordt genoemd, wil mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking een mooie dag bezorgen. En dat lukte zeker. Bij zowel de deelnemers als ook de organisatie en vrachtwagenchauffeurs verdween de glimlach niet van het gezicht.

Truckrun West-Friesland 2022 - NH Nieuws

Na twee jaar afwezigheid door corona, is het evenement terug van weggeweest. En het enthousiasme is groot. Zo ook bij Aaron. Aan de buitenkant zie je niet gelijk wat de jongen mankeert. "Omdat ik een tumor had in mijn been mag ik mee."

'Ik ben bijna genezen'

Het is al de tweede keer dat hij kanker had. Lopen geeft nog wel problemen, maar gelukkig gaat het de goede kant op met hem. "Ik ben bijna genezen, maar ik mag nog heel lang niks." Voor ons poseert hij even in de cabine met de handen aan het stuur. Zo ziet hij zijn toekomst ook voor zich. "Ik wil later vrachtwagenchauffeur worden", legt Aaron uit. 

Het zijn dit soort verhalen waardoor vrachtwagenchauffeurs maar al te graag meedoen aan de Truckrun. "Deze mensen verdienen echt een super leuke dag uit. Dat je dit als bedrijf kan doen is het mooiste dat er is", vertelt chauffeur Dena. Haar collega Dominique vult aan: "Met z'n allen achter elkaar, mensen langs de kant, dat is fantastisch."

Veel geregel

Ook de organisatie is blij dat de Truckrun weer gehouden kan worden. Er komt behoorlijk wat bij kijken om 150 vrachtwagens door West-Friesland te laten rijden. "Je moet vergunningen regelen bij gemeenten, het vinden van sponsoren, verkeersregelaars", somt Rhandy van Acker nog maar een deel van alle werkzaamheden op.

"Maar het geeft een voldaan gevoel. Het is mooi om de mensen te zien genieten. Daar doe je het voor. Ik woon in Zeeland, maar ik kom hier naar toe omdat het geweldig is."

Tekst gaat verder onder de foto.

Jurre is blij met zijn vrachtwagen - Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Het verzamelpunt is de parkeerplaats bij ijsbaan de Westfries in Hoorn. De deelnemers mogen zelf kiezen in welke vrachtwagen ze willen zitten. Jurre kijkt er al weken naar uit. En hij weet al wat hij wil: een rode vrachtwagen, zijn lievelingskleur. Met een grote glimlach klimt hij in de cabine. Waarom hij het zo leuk vindt? "Dat weet ik niet", zegt hij lachend.

Toeterverbod

En wat de deelnemers het liefste willen onderweg? Nou, toeteren. Maar op het parkeerterrein hangt een spandoek waarop duidelijk wordt gemaakt dat er een toeterverbod is. Maar al snel blijkt die tijdelijk van kracht te zijn. Zodra de eerste vrachtwagens wegrijden volgt een orkaan aan allerlei soorten toeters. Toeschouwers langs de kant doen regelmatig de oren dicht. Maar door de ramen van de vrachtwagens zie je vooral hele blije gezichten en daar gaat het natuurlijk om. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]