Ga naar Content

Tata biedt IJmonders blik in keuken tijdens burendag: "Erg indrukwekkend"

Dit weekend zijn er niet alleen mannen en vrouwen in blauw-gele pakken te vinden op het terrein van Tata Steel. De deuren zijn geopend voor iedereen die benieuwd is naar hoe er bij de staalfabriek gewerkt wordt. 

Of het een lastige keuze was om bij de buren langs te gaan of een bezoek aan de staalmakers te brengen, weet een van de geïnteresseerden niet zeker. "Ik heb ook hele leuke buren, maar dit is leuk om te zien!"

Het Tata festival wordt dit jaar groots gehouden. Tijdens corona waren de mogelijkheden om mensen een kijkje in de keuken te laten nemen maar beperkt.

Omgevingsmanager Bram Nuchteren vertelt dat sommige bezoekers met interesse om bij Tata Steel te werken aan het einde van de dag met een salarisvoorstel de deur uit kunnen lopen. "We hebben hier ook een banenmarkt. Vanmorgen om 10:00 uur opende 'ie, toen stond er al een rij met mensen te wachten om naar binnen te kunnen."

Tekst gaat verder onder de videoreportage:

Tata biedt onwonenden blik in keuken tijdens Burendag - NH Nieuws

Tijdens de rondleidingen per bus over het terrein vertelt een medewerker van alles over de verschillende gebieden van het terrein. Als een jochie vraagt hoe groot het terrein wel niet is, spreekt het antwoord van de gids tot de verbeelding: 1200 voetbalvelden. 

De jongste bezoeker die in de bus zit vertelt wat hij van de rondleiding vindt. "Het was best wel leuk! We kregen ook uitleg van wat er hier allemaal is en dat ze wat dingen gaan slopen en nieuwe dingen gaan plaatsen."

Een vrouw die met haar man vanuit Heemstede naar IJmuiden is gekomen zegt dat ze eigenlijk niets van staalproductie afwist. Daar is vandaag verandering in gekomen: "Ik vond het erg indrukwekkend en groot, dat had ik ook niet verwacht. Dat van al die kolen en erts staal gemaakt wordt, dat is best wel indrukwekkend."

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]