Ga naar Content

Dit jaar weer 1367 zieke iepen gekapt in Hollands Kroon, Iepenwacht schiet te hulp

Elk jaar is het weer raak tijdens de iepencontrole, zieke iepen, maar dat is hopelijk voor de laatste keer. De Iepenwacht uit Friesland schiet de gemeentes in de Noordkop namelijk te hulp. Dit jaar worden de bomen weer gekapt, maar de hoop is dat dit over een paar jaar niet meer nodig is. Na de torenhoge cijfers van vorig jaar - 1573 zieke iepen - zijn er dit jaar 1367 bomen die de controle niet overleven. 

Foto: Gemeente Hollands Kroon

Om dit terugkerende probleem aan te pakken heeft gemeente Hollands Kroon samen met Den Helder en Texel de Stichting Iepenwacht Fryslân (SIF) ingeschakeld. De organisatie werd in 2005 opgericht en is een collectief die de iepenziekte in Friesland onder de duim heeft gekregen.

Terugbrengen  

En dat moeten ze ook in de Noordkop gaan doen. Tenminste, als het project daadwerkelijk van start gaat. "We wachten nog tot we kunnen beginnen", laat Gauke Dam, projectleider van de Iepenwacht, weten. De gemeente meldt dat ze het probleem samen met hen op willen lossen. En dat is niet zo gek, het is de SIF namelijk gelukt om in vijf jaar de iepziekte in Friesland terug te brengen van 10 procent van het iepenbestand naar de streefwaarde van 1 procent.

"Het werkt niet als iedereen zijn eigen ding doet"

Gauke dam, projectleider iepenwacht

Daar is volgens Dam vooral samenwerking voor nodig: "Gemeentes, waterschappen, de marine en andere organisaties met grond waar veel iepen op staan, moeten als collectief de ziekte aanpakken. Het werkt niet als iedereen zijn eigen ding doet." Dam legt uit dat wanneer één gemeente actie onderneemt, het probleem niet opgelost is, 'want de ziekte verspreid zich razendsnel.'

De situatie in Hollands Kroon vraagt om een snelle aanpak. "Het is daar net zo erg als toen wij in Friesland net begonnen met het project", aldus Dam. Hij hoopt daarom ook op net zo'n goede afloop. 

Aanpak 

SIF wil de gemeentes voor een periode van vijf tot zes jaar ondersteunen. "In de aankomende twee tot drie jaar moeten voornamelijk alle zieke bomen verwijderd worden, om daarna van start te gaan met de herplanting." Maar het belangrijkste blijft de samenwerking, "als die compleet is kunnen wij ons daarna terugtrekken."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]