Ga naar Content

Natuurlijk Noord-Holland: Enkhuizen zit boordevol natuur op de vierkante meter

Klimaatverandering brengt steeds meer mediterrane planten naar Nederland. Zeker in steden waar het een paar graden warmer en droger is dan daarbuiten. Zoals in Enkhuizen. Rondom de Drommedaris staat stijf straatliefdegras en gehoornde klaverzuring. Planten die de bouwers van de Drom nooit hebben gezien, maar die er inmiddels helemaal bij horen.

stijf straatliefdegras - NH Nieuws/Stephan Roest

In de nieuwe uitzending van Natuurlijk Noord-Holland gaat Stephan Roest op pad in Enkhuizen met plantenkenner en onderzoeker Sipke Gonggrijp. Het plan was om een flink stuk van de natuur van Enkhuizen te gaan verkennen. Maar in een straal van 50 meter rondom de Drommedaris was al veel natuur te zien. Tussen de stenen, langs de kades, in de dakgoot en op de stoep; als je goed kijkt staan overal wilde planten. 

En goed kijken is wat Sipke doet. Hij weet ook waar hij moet kijken. Tussen de voegen van straatklinkers groeit wat. "Dat is stijf straatliefdegras, dat is een C4 soort. C4 bekent dat de plant eigenlijk thuishoort rondom de Middellandse Zee. Onze eigen planten behoren bij de C3 categorie in de botanische wetenschap. Die groeien minder goed als het warm is. Dan werken hun enzymen niet optimaal."

Foto:

Het plantje groeit in de groef tussen klinkers die circa een centimeter breed is en een centimeter diep. Toch is het plantje ruim 10 centimeter lang. "Je ziet dat hij precies horizontaal in de groef groeit. Hij maakt zelfs een knik van 45 graden waar de klinkers aan elkaar liggen. Als hier iemand overheen loopt, deert dat de plant niet."

Deze van oorsprong niet inheemse planten worden ook wel neofyten genoemd. Die planten zijn hier terecht gekomen na 1500 toen er steeds meer gereisd werd in Europa en daarbuiten.

Varkensgras komt bijvoorbeeld uit Amerika. De Canadese fijnstraal, een neofyt die de afgelopen tien jaar de Nederlandse steden heeft veroverd, geeft met zijn naam al aan dat ie niet oorspronkelijk van hier is. Zo is de natuur constant aan verandering onderhevig.

Bekijk alle verhalen en afleveringen op onze themapagina Natuurlijk Noord-Holland.

Opmerkingen, tips of vragen? Stuur verslaggever Stephan Roest een berichtje via [email protected]