Ga naar Content

De Peiling: er moet ook een prijsplafond op brood komen

Grote zorgen voor ambachtelijke bakkerijen, want door een combinatie van hogere energiekosten, arbeidskrachten en de gestegen graanprijzen, komen veel bakkerijen in zwaar weer. Dat betekent dat bakkers de gestegen kosten moeten doorberekenen in de prijs van hun brood. Maar brood onbeperkt duurder maken is geen optie omdat de consument niet de hoofdprijs ervoor wil betalen.

Foto: Adobe

Toen de oorlog in Oekraïne net begonnen was werd tarwe snel duurder, maar de laatste tijd daalt de prijs weer enigszins. "Maar zelfs voor de oorlog was de graanprijs al gestegen door corona", zegt Jan Willem Baas, voorzitter van het Comité van Graanhandelaren, meldt de NOS.

Nog duurder

Het ziet er voorlopig niet naar uit dat brood op korte termijn goedkoper gaat worden door de gedaalde tarweprijs. Sterker nog, de verwachting is dat brood nog duurder gaat worden. "De energiekosten zijn soms wel vertienvoudigd, bakkerijen strijden voor voldoende personeel en zelfs verpakkingen zijn door de hoge olieprijs duurder geworden. Daarbij komt ook dat transport duurder is door de gestegen brandstofprijzen, "zegt directeur Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij, de branchevereniging voor bakkerijen die leveren aan (supermarkt)ketens.

Brood in Nood

Om het kabinet wakker te schudden roepen een aantal bakkers met de #BroodinNood namens de ambachtelijke bakkerijsector de regering op om kerst dit jaar te vieren in oktober, zodat consumenten nog één keer kunnen genieten van kerstlekkernijen. Door de energiecrisis is het anders voor veel bakkers en hun klanten te laat. 

Wat vind jij?

Ben jij bereid om meer te betalen voor een brood? Of moet de overheid ingrijpen, zodat brood voor iedereen betaalbaar blijft? En is brood voor jou een basisbehoefte? Hoe vaak eet jij brood?
Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].