Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Opmerkelijk: Plofkraak gericht op juwelier, "grote pakkans, weinig kans op buit"

23 september 2022, 14.16 uur · Aangepast 23 september 2022, 15.37 uur · Door Tamara Uildriks

Purmerend werd vannacht opgeschrikt door een opmerkelijke plofkraak.  Het doelwit was een juwelier. Dat komt bijna nooit voor: plofkraken zijn meestal gericht op pinautomaten. De politie noemt de explosie 'bijzonder'. 

Inter Visual Studio

"Triest, heel erg triest." Patrick Thio, van juweliersfederatie Goud en Zilver, volgt de plofkraken in Nederland op de voet. De aanval op een Purmerendse juwelier stemt hem zwaarmoedig. "Er is zoveel schade, niet alleen bij de juwelier, ook bij de omwonenden. En het levert toch niets op."

"Zelfs als je binnen bent gekomen kun je niet bij de waardevolle spullen komen"

Patrick thio, juweliersfedratie goud zilver

De politie kan niet bevestigen of en hoeveel er is buitgemaakt. Volgens Thio kan dat niet veel zijn. "Alles is zo goed beveiligd in een juwelierszaak. Zelfs als je binnen bent gekomen kun je niet bij de waardevolle spullen komen. Daarbij maak je met zo'n explosie schade aan de juwelen, die leveren dan ook niets meer op."

De Purmerendse plofkraak volgt op een plofkraak bij een Amsterdamse juwelier, vorige maand. Die juwelier is vaker doelwit van inbraak, In april vorig jaar raakte de zaak ook al beschadigd door een plofkraak; een paar maanden later vond er een gewapende overval plaats. 

Minder plofkraken op pinautomaten

De laatste jaren neemt het aantal plofkraken in heel Nederland af. In 2019 piekte het aantal plofkraken op pinautomaten met 48 keer, maar de jaren daarvoor en erna liggen flink lager. In 2022 zijn tot nu toe elf plofkraken op pinautomaten gepleegd, waarvan negen in Noord-Holland.

De Nederlandse Vereniging van Banken herkent ook een dalende trend. Pinautomaten van hun leden, de gele geldmaat-automaten, waren maar drie keer geraakt in 2021. "Ze worden bijna niet meer aangevallen", meldt woordvoerder Jelle Wijkstra. "Het zijn nu vaak automaten van andere aanbieders, die 's nachts nog wél open zijn."

Volgens Wijkstra zijn er veel veiligheidsmaatregelen getroffen, waardoor de explosies geen kans meer maken. "We houden bijvoorbeeld de pinautomaten 's nachts dicht, zodat er geen explosieven naar binnen kunnen worden geschoven."

"We houden de pinautomaten 's nachts dicht, zodat er geen explosieven naar binnen kunnen worden geschoven"

Jelle wijkstra, nederlandse vereniging van banken

Die maatregelen maken het inbreken in pinautomaten steeds lastiger. Verleggen criminelen hun praktijken nu naar juweliers? De politie en de juweliersfederatie kunnen nog niets zeggen over een nieuwe trend. Wel merkt Thio dat er zorgen leven onder juweliers.

Thio: "Ik zie nog geen trend en daar ben ik heel blij om. Maar binnen de vereniging maakt iedereen zich zorgen." Juweliers kunnen zich bijna niet beschermen tegen zoveel geweld, terwijl de kans op een forse buit nihil is. Thio: "Ik word er treurig van, zoveel schade. Wat ben je dan aan het doen?"

Vanmorgen nam NH Nieuws de schade op in Purmerend:

Plofkraak Purmerend - NH Nieuws

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.