Ga naar Content

'Te overzichtelijke' kruising Nieuwe Niedorp toch opnieuw bekeken na vele ongelukken

De kruising van het Hoefje in Nieuwe Niedorp, waar ondanks aanpassingen toch regelmatig ongelukken gebeuren, wordt door de provincie opnieuw bekeken. Dat doet ze in overleg met de gemeente Hollands Kroon en de politie. Als het nodig blijkt, komen er toch weer nieuwe aanpassingen. Vorige week was daar nog een ongeluk.

Foto: NH Nieuws

Het lijkt een overzichtelijke kruising te zijn en toch gebeurt er regelmatig een ongeluk. Zo vaak, dat wijkagent Bas Dirkmaat een jaar geleden er al voor waarschuwde. "Deze locatie begint een trend te worden met aanrijdingen", schreef hij op Twitter. "Let goed op daar."

Meestal gebeurt dat wanneer mensen vanaf de Boomgaardweg in Nieuwe Niedorp komen, het Hoefje oversteken en de provinciale weg N242 op willen rijden. Bij de eerste oversteek gaat het vaak nog goed, maar bij de tweede oversteek botsen ze op verkeer van rechts.

Tekst gaat verder onder het blauwe blok.

Bij het meest recente ongeluk, vorige week, op de kruising van het Hoefje was een verslaggever van NH Nieuws betrokken. Hij raakte daarbij lichtgewond, maar hoefde niet naar het ziekenhuis. De andere bestuurder bleef ongedeerd. De politie doet geen verder onderzoek.

Wijkagent Bas Dirkmaat heeft er al eerder onderzoek naar laten doen door een specialist, waaruit bleek dat in de meeste gevallen mensen niets zagen aankomen. "Ik heb daar al eens eerder verkeersborden weg laten halen en verplaatst om het kruispunt overzichtelijker te maken", vertelde hij afgelopen weekend in het Noordhollands Dagblad. "Dat heeft toen een maand geholpen, maar niet langer. Het lijkt wel alsof het kruispunt té overzichtelijk is."

Dirkmaat dacht in de krant hardop na over oplossingen. Hij noemde onder andere verkeersdrempels, maar wist niet of dat mocht. "Ik heb eerder ook al eens nagevraagd of we daar stopborden konden plaatsen, maar dat bleek wettelijk niet te kunnen of mogen."

Nieuwe maatregelen

De lokale GroenLinks-fractie heeft raadsvragen gesteld over de kruising. De partij wil dat de gemeente bij de provincie aandringt op snelle maatregelen en ook op een tijdelijke oplossing.

Er is overigens al wel het een en ander aan gedaan, laat de provincie - die gaat over deze kruising - weten. Zo zijn in 2020 een aantal 'kleine' maatregelen genomen. "Het kombord is toen verplaatst (voor meer zicht) en de markering, de lijnen, zijn opgefrist", aldus woordvoerder Harriët Wijker van de provincie. "Het kruispunt voldoet aan alle richtlijnen. Toch zijn er vaker incidenten dan we zouden verwachten."

Veiliger

De vele incidenten waren al in eerdere overleggen met onder andere de gemeente en de politie naar voren gekomen. De provincie laat weten nu toch weer iets aan deze kruising te willen doen om het veiliger te maken. "Daarom gaan de provinciale verkeersexperts over dit kruispunt nader in gesprek met verkeersveiligheidsexperts van de gemeente en de politie."

Overigens gaat ook de gemeente Hollands Kroon aan de slag met het Hoefje, maar daarbij wordt deze kruising niet meegenomen, zoals het artikel in de krant wel suggereerde. "Dat kruispunt hoort niet bij de reconstructie van 't Hoefje", aldus een woordvoerder van de gemeente. "Dat is echt alleen het stuk voor het winkelcentrum."

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]