Ga naar Content

Paar dagen cel en duizend euro boete voor mattende Britten aan boord geland toestel

Vier Britten hebben een paar dagen cel en een boete van duizend euro gekregen voor zwaar geweld aan boord van een vliegtuig. De KLM-vlucht vanuit Manchester was begin mei net op Schiphol aangekomen toen de vier op de vuist gingen met een andere passagier. Die deelde wel de eerste klap uit, maar krijgt desondanks een lagere straf.

Matpartij aan boord toestel vanuit Manchester - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet/@mayawilkinsonx

Al tijdens de vlucht vanuit Manchester is de sfeer aan boord gespannen, zo blijkt uit verklaringen van medepassagiers. Dat heeft alles te maken met een conflict tussen een groep van vier mannen en twee andere mannen. In de lucht blijft dat beperkt tot woordenwisselingen waarbij discriminerende opmerkingen worden gemaakt.

De crew besloot de twee groepen na aankomst op Schiphol gescheiden van boord te halen, te beginnen met het duo. Maar als iemand uit de groep van vier iets naar de twee roept, slaat de vlam in de pan. Er wordt een klap uitgedeeld door een van de twee, waarop de groep van vier mannen hem een pak slaag geeft. 

Bekijk hieronder de beelden. Tekst gaat verder onder tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Een piloot en een purser die het stelletje agressievelingen uit elkaar proberen te halen, raken ook gewond bij de gewelduitbarsting. Dat weegt de rechtbank mee in de straf, net als de angst die medepassagiers hebben gevoeld. Omdat de bemanning haar handen volhad aan de vechtersbazen, zat de rest van de passagiers 'in de riemen en kon niet uitstappen'. 

Eerste klap lagere straf

De rechtbank vindt dat de Brit uit het tweetal de situatie heeft laten escaleren door de eerste klap uit te delen. Toch is zijn straf - 500 euro boete en twee weken voorwaardelijke celstraf - lager dan de straffen voor de mannen uit de groep van vier.

Dat heeft hij te danken aan het feit dat de rechter zijn persoonlijke omstandigheden heeft meegewogen: hij heeft mentale problemen, geen werk meer en ziet zijn kind niet meer sinds het geweld. 

Zelfverdediging

Hoewel twee verdachten uit de groep van vier stellen dat zij uit zelfverdediging handelden, gaat de rechter daar niet in mee. Volgens de rechtbank hebben ook zij 'actief de confrontatie opgezocht' en is daarmee van zelfverdediging geen sprake.

Zij krijgen allemaal 1000 euro boete en een celstraf van 90 dagen waarvan 88 voorwaardelijk. De 2 onvoorwaardelijke dagen zijn de dagen die ze al in voorarrest hebben gezeten.  De opgelegde straf is milder dan de eis van het OM van vier maanden cel. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]