Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Raad van State kent vergunningen warmbandwalserij Tata Steel toch weer toe • Langer grotere terrassen in Velsen

21 september 2022, 17.17 uur · Door Redactie IJmond

Dit is het IJmond nieuwsblog van woensdag 21 september. Hier vind je het blog van gisteren. Tips, nieuwtjes of mooie foto's uit de IJmond? Mail ze naar [email protected]

21 september 2022, 17.19 uur

Dit weekend jaarmarkt en rondje om Engelmunduskerk Velsen-Zuid

Na verschillende beperkingen door de coronacrisis kwam er in 2021 weer een Jaarmarkt onder de naam “Rondje om de Engelmunduskerk”. Sindsdien wordt de traditie onder deze naam voortgezet! Aanstaande zaterdag 24 september is er weer een jaarmarkt rond de kerk in Velsen-Zuid.

RTV Seaport

Dit weekend jaarmarkt en rondje om Engelmunduskerk Velsen-Zuid
21 september 2022, 15.46 uur

Raad van State kent vergunningen warmbandwalserij tóch weer toe

Tata Steel mag toch wél een nieuwe oven plaatsen in de warmbandwalserij. In januari vernietigde de rechtbank de vergunningen nog, maar de Raad van State oordeelde zojuist dat dat onterecht was.

In januari oordeelde de rechtbank nog dat er bij het verlenen van de vergunning bijn anderhalf jaar eerder ten onrechte geen onderzoek gedaan was naar de consequenties van nikkel- en loodemissies.

De Raad van State, in dit geval de hoogste rechter, zegt nu dat de toename van die uitstoot zodanig klein is dat een onderzoek inderdaad niet nodig was. Bovendien blijft Tata Steel ruimschoots onder de grens van wat zij volgens de wet mogen uitstoten aan nikkel en lood.

De uitspraak raakt aan één van de kernpunten van de discussie rondom Tata Steel. Juridisch gezien zit Tata Steel ruim onder de maximaal toelaatbare looduitstoot. Tegelijkertijd oordeelde het RIVM vorig jaar dat Tata Steel nu al gezondheidsschadelijke hoeveelheden lood uitstoot, wat met name bij kinderen kan leiden tot hersenontwikkelingsschade. De Raad van State kan een kwestie alleen maar aan de wet toetsen. 

Redactie

21 september 2022, 13.30 uur

Eerste honderd asielzoekers komen 'als alles meezit maandag' naar Velsen-Noord

Na een lang voortraject is vanmorgen vroeg de Silja Europa aangemeerd aan de VOB-kade in Velsen-Noord. Het cruiseschip biedt straks onderdak aan zo'n 1.000 asielzoekers. Maandag worden de eerste bewoners verwacht, maakte het COA bij aankomst bekend.

Jasper Leegwater

21 september 2022, 10.40 uur

Jaar langer grotere terassen in Velsen

De gemeente Velsen heeft besloten dat extra grote terrassen voorlopig toegestaan blijven. In tegenstelling tot sommige andere gemeenten wordt de corona-regeling verlengd tot oktober 2023. 

Eigenlijk was het de bedoeling dat er een nieuw terrassenbeleid zou komen in de gemeente, waarbij grotere terrassen sowieso toegestaan zouden worden. Maar het opstellen van dat beleid heeft wat vertraging opgelopen. Daarom, en omdat de gemeente horeca-eigenaren tegemoet wil komen tijdens de energiecrisis, wordt de huidige situatie met een jaar verlengd. 

Café Bartje in Santpoort-Noord - Café Bartje
21 september 2022, 10.00 uur

Wijkagenten bij bewonersbijeenkomst ter kennismaking

Het platform Zee- en Duinwijk krijgt regelmatig de vraag ‘Wie zijn onze wijkagenten?’. Het bestuur heeft daarom afgesproken met de wijkagenten Jerry en Mark dat zij dit jaar zullen deelnemen aan de bewonersbijeenkomsten van het platform.

RTV Seaport

Maak kennis met wijkagenten tijdens bewonersbijeenkomst Zee- en Duinwijk
21 september 2022, 09.56 uur

Silja Europa meert aan aan de VOB-kade

Silja Europa, het schip dat tot en met februari 1.000 asielzoekers gaat opvangen, is zojuist aangekomen in Velsen-Noord.

Thomas Jak en Jasper Leegwater