Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Waar komt die 'vliegherrie' boven Haarlem opeens vandaan?

20 september 2022, 07.30 uur · Aangepast 20 september 2022, 13.04 uur · Door Doron Sajet

Inwoners van Haarlem klagen de afgelopen dagen veel over afwijkende vliegroutes vanaf Schiphol boven hun stad. Zowel op Twitter als op bewonersinitiatief Vliegherrie.nl laten Haarlemmers weten last te hebben van het lawaai. Bovendien tasten ze in het duister over de reden waarom Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) de vluchten boven de provinciehoofdstad laat uitvliegen.

Vliegtuig boven Haarlem (beeldbewerking) - Achtergrond: Adobe Stock / Inzet vliegtuig: NH Nieuws / Doron Sajet

Haarlemmers noemen de uitzonderlijke vliegroutes op Twitter 'abnormaal' en 'niet de bedoeling'. De fractievoorzitter van GroenLinks Haarlem, Jasper Drost, claimt zelfs dat het illegaal is om boven dichtstedelijk gebied te vliegen. Melina de Hoop vond de vliegtuigen zo laag over Haarlem vliegen, dat ze dacht dat ze op de koffie kwamen.

De klachten begonnen vorige week woensdag. Ook gisteren viel het inwoners op dat LVNL vluchten die vanaf de Polderbaan starten en naar het westen willen, over Haarlem worden geleid. Een woordvoerder van LVNL bevestigt aan NH Nieuws dat vliegtuigen eerder indraaien dan gebruikelijk is, maar dat de afwijking slechts tijdelijk is.

Zware buien

Volgens de verkeersleiding komt het door het weer: "Het klopt dat afgelopen dagen vliegtuigen eerder naar het (zuid)westen draaien dan gebruikelijk, vanwege zware buien ten noorden van de luchthaven. Dit wordt gedaan om het vliegen door buien te vermijden. Normaliter vliegt dit verkeer iets verder noordelijk voordat het ongeveer ter hoogte van Velsen richting de Noordzee draait."

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]