Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Op naar Den Haag: NH Nieuws haalt met 'Volhouders' verhaal bij landelijke politiek

20 september 2022, 08.44 uur · Door Sjoerd Stoop & Antal Crielaard

Al weken regent het op de redactie van NH Nieuws verhalen van provinciegenoten die het moeilijk hebben. Op onze redactie voelen we al een poosje dat het niet meevalt om rond te komen in deze periode van dure boodschappen en onbetaalbare energie. Zeker als je moet leven van een klein salaris of een uitkering. Nu het Prinsjesdag is bundelen we die verhalen en geven we ze aan de mensen die daar iets aan kunnen doen: de volksvertegenwoordigers in Den Haag.

NH Nieuws

We stappen straks op de bus met tien Noord-Hollanders aan boord. Hun belangrijkste drijfveer? Gehoord worden door politici, eindelijk zélf in gesprek met de beleidsbepalers in Den Haag.

We hebben ze onze 'Volhouders' genoemd. Mensen die de moed hadden om de afgelopen weken hun verhaal te delen. Over de leegte in hun portemonnee en keuzes die ze daardoor noodgedwongen moeten maken. En nu aan de landelijke politici willen vertellen hoe moeilijk ze het hebben.

Wonen op je slaapkamer bijvoorbeeld, omdat het warm stoken van je veel grotere woonkamer te duur is geworden. Of streng zijn voor jezelf als het aankomt op eten: liever een warm huis dan iedere dag vlees. Ook als het alternatief een dagelijkse boterham met pindakaas is, zegt Merel van Looi. "Ik leef al zo extreem zuinig, mijn opties zijn echt beperkt", aldus de Amsterdamse.

Rekeningen niet meer te betalen

Ook bedrijven in de provincie hebben het moeilijk. Zo ziet de Schagense snackbarhouder Gerard Tesselaar zich genoodzaakt om de prijzen van zijn kroketten en frikandellen te verhogen om zijn energierekening nog te kunnen betalen. De rekening steeg afgelopen maand van 2000 euro naar 7200 per maand. Alle snacks zijn nu dertig cent duurder dan eerder. Dat helpt maar ten dele; Tesselaar heeft ook een frituur en een koelcel uitgezet. Of het werkt? Dat weet hij pas als de nieuwe kwartaalcijfers er zijn.

De verhalen van onze ‘Volhouders’ staan niet op zichzelf, maar zijn een blauwdruk voor de problemen die breed leven in Noord-Holland. Diverse politici hebben inmiddels aangegeven in gesprek te willen met de tien provinciegenoten. Vanaf 16.00 uur is een live-verslag te zien van hun ontmoetingen via nhnieuws.nl en op televisie. Hun reis is te volgen via de radio en een liveblog op de site.

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.