Start van hoofdcontent

Haarlemmermeer

nl

Ook Henneke redt het niet meer: "Als wij onze stem niet laten horen, gebeurt er zeker niets"

20 september 2022, 08.00 uur · Aangepast 20 september 2022, 13.19 uur · Door Bart van Zutphen

Samen met haar hond Ischa woont Henneke (66) in een flat in Nieuw-Vennep. Ook zij stapt vandaag op Prinsjesdag in de bus naar Den Haag om bij het kabinet te protesteren tegen de armoede in Nederland. Henneke leeft van een uitkering en heeft per week 50 euro om boodschappen te doen.  

Henneke: "Als wij onze mond niet open doen gebeurt er zeker niets" - NH Nieuws

Haar grootste zorg is haar hond Ischa. "Zij gaat voor alles, zij moet goed eten hebben. Ik kan kiezen, zij niet." Met weinig geld zo'n grote hond verzorgen is voor Henneke niet tegenstrijdig. "Da's een levensbehoefte voor mij. Ik maak me wel zorgen over als ze er niet meer is. Geld om een nieuwe hond te kopen heb ik niet." Henneke schiet vol, ze vertelt dat ze twijfelt of ze nog wel wil leven als haar lieveling Ischa overlijdt.

Armoede

Henneke wil op Prinsjesdag met politici vooral over armoede praten. "Nederland laat zich erop voorstaan dat het een rijk land is, maar de armoede neemt toe", vindt Henneke. "Een paar jaar geleden al hoorde ik dat 1,2 miljoen mensen onder de armoedegrens leven, maar nu zijn het 1,2 miljoen gezinnen dus dat is nog erger."

Henneke hoopt dat haar bezoek aan Den Haag iets uit gaat maken, al koestert ze geen hoge verwachtingen. "Niks doen is geen optie", zegt ze. "Als wij onze stem niet laten horen gebeurt er zeker niets". 

De volhouders: deze Noord-Hollanders redden het niet meer

De inflatie stijgt tot grote hoogte en energie is bijna niet meer te betalen. Veel Noord-Hollanders kunnen het hoofd amper nog boven water houden, voor veel anderen wordt het steeds moeilijker. Grote problemen, die alledaagse mensen raken. We noemen ze: de volhouders. NH Nieuws gaat op Prinsjesdag, met deze groep mensen naar Den Haag. Zodat we deze schrijnende verhalen kunnen delen met de landelijke politiek.

Maak kennis met onze volhouders en hun verhalen. Al hun verhalen vind je op deze pagina.