Ga naar Content

Gerelateerde videos

Ellen ten Damme geeft de controle niet graag uit handen

In de serie 'Iconen' voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat zangeres en 'alleskunner' Ellen ten Damme.

Ellen ten Damme - Foto: Robert Jan de Boer

biografie

naam: Ellen ten Damme

geboren: Warnsveld, 1967

beroep: zangeres, muzikant, theatermaker

erelijst: Gouden plaat voor Durf jij?, 2009

Ellen ten Damme zet een lange muzikale familietraditie voort. "De Ten Dammetjes speelden allemaal een instrument. We staan ook bekend in Winterswijk, waar ze vandaan komen, als de muzikale familie."

Maar als het om haar eigen muzikale talenten gaat, blijft Ellen de bescheidenheid zelve: "Er zijn vast mensen muzikaler dan ik."

Daar denkt de buitenwacht toch anders over. Ze zingt en speelt tal van instrumenten en het gaat haar ook gemakkelijk af. Althans, die indruk wekt ze. "Nee", reageert Ellen. "Ik kan helemaal niet alles. Ik ben geen virtuoos. Ik ben zangeres en vind het leuk al die verschillende instrumenten te gebruiken. Dan lijkt het alsof je het allemaal goed kan. Maar dat valt wel mee, vind ik zelf. Als je één instrument kunt bespelen, kun je al die andere instrumenten ook wel vrij snel leren, als je de theorie kent. Ik denk dat dit voor elke muzikant geldt."

"Als je één instrument kunt bespelen, kun je al die andere instrumenten ook wel vrij snel leren"

ellen ten damme, zangeres

Pianoles

Om aan te geven dat ook zij moeite moet doen al die instrumenten onder de knie te krijgen, vertelt Ellen dat ze de coronatijd heeft benut door voor het eerst pianolessen te nemen.

"Ik speelde al wat en maakte liedjes op de piano, maar nu heb ik ook echt stukken moeten leren." Als voorbeeld van haar nieuwe vaardigheden speelt ze een stuk van Bach voor ons op de piano. "Ik vind het zelf gewoon leuk om te doen", zegt ze. "Je moet het jezelf eigen maken, je moet wel moeite doen. Ook ik, zeker weten", zegt ze met een brede glimlach.

Foto:

Actrice

In een vorig leven was Ellen ten Damme ook te bewonderen als actrice, maar dat doet ze al lang niet meer. "Dat acteurzijn is mij in de schoot geworpen door mijn eerste film. Dat was een muziekfilm waarin alles werd gezongen. Daardoor was ik helemaal in de filmwereld beland, ook in Duitsland."

Het acteren op zich vond Ten Damme wel leuk, maar het was uiteindelijk niet te combineren met haar werk als zangeres. "Het acteren kostte elke keer heel veel tijd. Dan moest ik kiezen en koos ik altijd voor de muziek."

Als acteur voelde ze zich vaak een klein radartje in het grote geheel. "Je hebt niet het gevoel dat je veel invloed hebt. Dat vond ik niet fijn. Soms werd het helemaal niet wat ik wilde. Het was altijd heel anders dan ik dacht."

Theater

Het werken aan een theatershow, binnenkort gaat er weer een nieuw programma van haar in première, vindt Ellen ten Damme daarom veel leuker. Ook hier loopt het altijd anders dan gepland, met volgens Ten Damme één groot voordeel: "Iedereen mag zeggen wat ie vindt bij mij. Als ze een goed idee hebben, graag. Maar de afspraak dat ik het mag beslissen, vind ik wel erg fijn."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play