Zwaarbevochten punt FC Volendam, Stankovic houdt ploeg op de been

FC Volendam heeft op bezoek bij Vitesse een punt gehaald. Het werd in Arnhem 1-1 door goals van Robert Mühren en Bartosz Białek. De ploeg van Wim Jonk vocht voor wat het waard was in de tweede helft en Filip Stankovic blonk uit.

Carel Eiting (l) en Benaissa Benamar balen flink na de gelijkmaker - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Een lange bal van Melle Meulensteen achter de verdediging zorgde direct voor gevaar. Doelman Filip Stankovic was alert en greep op tijd in, voordat Bartosz Białek kon uithalen. Volendam werd hierna sterker en kreeg een dubbele kans. Eerst was het Gaetano Oristanio met een kopbal uit een corner en in de rebound schoot Xavier Mbuyamba hard op de paal. Het was Robert Mühren die na twintig minuten de ban brak. Zijn eerste inzet werd nog gekeerd door Kjell Scherpen, maar in de herkansing scoorde hij wel: 1-0.

In de tegenstoot leek Vitesse direct gelijk te maken, maar Stankovic bleek eens te meer spelbreker. Dat was hij enkele minuten later ook, toen Maximilian Wittek helemaal vrijstond en voorlangs schoot. Het spel golfde lekker op en neer met kleine kansjes voor beide ploegen. Op slag van rust haalde Sondre Tronstad uit het niets kiezelhard uit. Stankovic tikte de bal ternauwernood op de lat.

Mühren en zijn medespelers juichen na de 1-0 - Foto: Ben Gal/Orange Pictures

Gelijkspel uit het vuur

Direct na rust gebeurde, wat Vitesse in de slotfase van de eerste helft naliet. De Arnhemmers kwamen op gelijke hoogte via Bialek op aangeven van Kacper Kozlowski: 1-1. Wim Jonk probeerde hierna wat te forceren en wisselde Bilal Ould-Chikh en Daryl van Mieghem. Hun vervangers waren Ibrahim El Kadiri en Henk Veerman. Oristanio dwong Scherpen een kwartier voor tijd tot een redding, dat was het eerste gevaar van Volendam na rust.

De ploeg moest vooral tegenhouden na de gelijkmaker van Vitesse. De thuisploeg werd nog een keer gevaarlijk via een geniepige vrije trap van Nikolai Baden Frederiksen. Stankovic hield opnieuw zijn team op de been. In de slotfase veranderde de score niet meer, waardoor Volendam een zwaarbevochten punt pakte bij Vitesse.

Het Nieuwe Oranje heeft nu vijf punten uit zeven wedstrijden en staat vijftiende in de eredivisie.

Opstelling FC Volendam: Stankovic; Plat (Douiri/36), Mbuyamba, Benamar, Murkin; Mirani, Oristanio (Buur/87), Eiting; Van Mieghem (El Kadiri/64), Mühren (W. Ould-Chikh/87), B. Ould-Chikh (Veerman/64)