Ga naar Content
Amsterdam

Weer tienduizenden deelnemers van start bij Dam tot Damloop

18 september 2022, 07.00 uur · Aangepast 18 september 2022, 07.49 uur
Door: AT5/NH Amsterdam · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Na drie jaar kan het eindelijk weer: de Dam tot Damloop is dit weekend terug van weggeweest. 's Ochtends gaan de fietsers van start, in de loop van de ochtend volgen de renners. NH Nieuws en AT5 zijn er live bij van 10.00 tot 11.30 uur en van 13.00 tot 15.00 uur.

De Dam tot Damloop is met ruim 70 duizend deelnemers het grootste hardloopevenementen van Nederland. Dit jaar wordt het evenement voor de 36e keer gehouden. Vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam start de loop met een afstand van tien Engelse mijl, omgerekend 16,1 kilometer. Via de IJ-tunnel komen de lopers aan in Amsterdam-Noord waar ze de weg naar Zaandam voortzetten en finishen in Zaandam.

Om 10.19 uur starten de eerste renners, verwacht wordt dat na 11.10 uur de eerste deelnemers over de finish komen. In totaal rennen er vandaag zo'n 40 duizend mensen van Amsterdam naar Zaandam.

Vorig jaar kreeg de organisatie de tegenslag dat het evenement voor de tweede keer op rij niet door mocht gaan vanwege de coronamaatregelen. Maar ook dit jaar ging de organisatie niet vlekkeloos, er was drie weken geleden namelijk nog een flink tekort aan vrijwilligers. Ruim 1.500 mensen zorgen er jaarlijks voor dat het in goede banen wordt geleid.

Tekst gaat verder na de foto

De Dam tot Damloop in 2019 - Foto:

Neerslag

De weersverwachting is niet al te rooskleurig dit weekend. Met de kans op neerslag van negentig procent wordt iedereen, van deelnemers tot publiek, geadviseerd goede regenkleding mee te nemen. Tijdens de gehele afstand zijn er vier tussenstops waar drinken wordt uitgedeeld door de organisatie. 

Wandelen en fietsen

Vanochtend werden de fietsen erbij gepakt door bijna vijf duizend deelnemers om het parcours af te gaan. De eerste 13.500 deelnemers maakten zich gisteren al klaar voor de wandeleditie van de Dam tot Damloop waar afstanden van 10, 20, 27 of 42 kilometer kunnen worden afgelegd. Een van de deelnemers van de wandeltocht gisteren was Winston Carrilho. Hij heeft MS en deed de volledige 42 te wandelen kilometers mee vanuit zijn rolstoel.

Verkeershinder

De gemeente waarschuwt voor verkeershinder vandaag in voornamelijk het centrum en Amsterdam Noord. Zo is de IJtunnel richting de stad afgesloten en zijn de Prins Hendrikkade en de Nieuwe Leeuwarderweg afgesloten van 07.00 uur tot 17.00 uur.

Foto: Dam tot Damloop

NH Nieuws en AT5 zijn vandaag live aanwezig bij de Dam tot Damloop. Van 10.00 uur tot 11.30 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur is de loop op televisie en via nhnieuws.nl te volgen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]