Ga naar Content

Gerelateerde videos

Met modelzee is modelbouwclub NZH Hobbyclub klaar voor open dag: "Hoop op verjonging"

Na een laatste check zijn ze er bij modelbouwvereniging NZH Hobbyclub klaar voor de open dag. Iedereen is morgen welkom om te kijken wat er gemaakt wordt, zoals gebouwen, auto's en natuurlijk treinen. "We hebben morgen zelfs een grote bak met water waar kinderen kunnen spelen met elektrische boten."

Peter Hogenstijn, secretaris NZH hobbyclub - Foto: Michael van der Putten/NH Media

Bij de vereniging met zo'n zestig leden houdt het merendeel zich bezig met modeltreinen en alles wat daarmee samenhangt. Andere hobbyisten zijn volgens secretaris Peter Hogenstijn bezig met 3D-printen, het nabouwen van gebouwen of met computers en elektra. 

"Het leuke van deze club is dat iedereen zijn hobby heeft. Ik vind elektronica leuk dus dan help ik met het aansturen van de treinen en zo versterken we elkaar", aldus Hogenstijn.

Verschillende clubs 

Ze hebben in hun gezellige clubhuis dat vol met vervoersrelikwieën staat, meerdere grote kamers met zelfgebouwde steden en landschappen waar modeltreinen doorheen glijden. 

NZH Hobbyclub is door de jaren heen ontstaan doordat verschillende clubs en modelgroepen zich hebben samengevoegd. De naam komt nog uit een tijd zonder internet toen de NZH de busvervoermaatschappij was in deze regio. 

Tekst gaat door onder de foto

Een van de gebouwde steden - Foto: Michael van der Putten/NH Media

"De NZH Hobbyclub was een onderdeel van de Personeelsvereniging NZH", vervolgt Hogenstijn. "Op 25 mei 1976 was de eerste clubavond in de kantine van de NZH. Het ging toen over beeld en geluid, zoals fotografie met eventueel ook modelspoorwegbouw." 

Verjonging

Inmiddels bestaat de vereniging, die wekelijks samenkomt, uit voornamelijk mannen van boven de zestig. "Onze voorzitter begon hier ooit als jeugdlid en is nu op middelbare leeftijd", aldus de secretaris.

De club hoopt dan ook met de open dag vers bloed te trekken. "De jeugd is de toekomst", lacht Hogenstijn, "dus een beetje verjonging kunnen we hier dan ook zeker gebruiken."

De open dag is morgen van 10.00 tot 16.00 uur. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]