Ga naar Content

Dave en Michelle wonen noodgedwongen in Den Helder: "We hadden het liefst op Texel gebleven"

De 24-jarige Dave Huijsman en zijn vriendin Michelle van Bennekom (23), geboren en getogen Texelaars, hadden graag op Texel willen blijven wonen. Na een jarenlange zoektocht naar een geschikte woning op het eiland hebben ze uiteindelijk besloten om in Den Helder te gaan wonen. "We komen er gewoon niet tussen", zegt Dave.

Dave en Michelle - privéfoto - Foto:

Het kabinet wil dat gemeenten de helft van alle koop- en huurwoningen kunnen toewijzen aan mensen die al in die gemeente wonen. Starters, zoals Dave en Michelle, kunnen vaak geen betaalbare woning vinden in hun eigen woonplaats, omdat de prijzen de pan uit rijzen doordat er fors wordt overboden. Vaak door mensen van buiten. Ook senioren kunnen geen geschikt appartement vinden in hun eigen gemeente als ze willen doorstromen. Vandaar de wetswijziging die naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Te laat

"Voor ons is dat net te laat", zegt Dave. "We hebben inmiddels een huis gekocht in Den Helder en zijn voorlopig ook van plan om hier te blijven. Natuurlijk hadden we het liefst op het eiland gebleven. We zijn allebei geboren en getogen op Texel, maar we komen er gewoon niet tussen. We werken ook nog eens op het eiland. Ik werk bij het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, red.) en Michelle is ergotherapeut bij een praktijk in Den Burg. Dat betekent dat we iedere dag op de boot zitten om naar ons werk te gaan."

Beide Texelaars zijn ruim drie jaar op zoek geweest naar een woning. "We waren echt fanatiek aan het zoeken. Ik denk dat we ongeveer vijftien woningen hebben bezichtigd en zeven serieuze biedingen hebben gedaan, zonder resultaat. Je weet dat je je dan niet al te veel moet verheugen op een goede afloop. Maar onbewust doe je dat toch en dan is het heel teleurstellend als je het niet geworden bent."

"We hebben zelfs onze eisen bijgesteld. Het maakte niet meer uit wat voor woning"

Dave huijsman

"We hebben zelfs onze eisen bijgesteld", vervolgt hij. "Het maakte niet meer uit wat voor woning, als we maar een dak boven ons hoofd hadden. Zelfs dat lukte niet. In Den Helder konden we wel met specifieke eisen een woning zoeken. Die hebben we ook gevonden. Als je zo'n zelfde huis op Texel kan vinden, dan ben je anderhalve ton duurder uit."

Eerst aan huurders

Ze hebben van alles geprobeerd, maar nergens kwamen ze voor in aanmerking. Dave en Michelle wonen namelijk beiden nog thuis. Een koopwoning van wooncorporatie Woontij is daardoor ook geen optie. "De woningen die op de koopmarkt vrijkomen, worden eerst aan huurders aangeboden. En omdat wij nu geen huurder zijn van Woontij, hebben we daar ook bijna geen kans."

En ook andere constructies lukten niet. "We hebben ons ook voor een CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, red., wat betekent dat toekomstige bewoners zelf opdrachtgever zijn van hun nieuwbouwproject) ingeschreven in Den Hoorn. Maar ook die kosten waren voor ons als starter op de woningmarkt veel te hoog."

"Mijn grootouders zouden hun woning wel aan ons willen verkopen, maar ook voor hen is er geen alternatief"

dave huijsman

De grootouders van Dave wonen in een eengezinswoning en hadden willen helpen. "Ze zouden hun woning wel aan ons willen verkopen, maar ook voor hen is er geen alternatief. Waar moeten zij dan heen? Laatst was er een seniorenappartement in Jan Dirksoord in Den Burg te koop voor vier ton. Dan moeten ze weer een nieuwe hypotheek afsluiten. Dat gaat dus gewoon niet."

Vakantiehuisje

Volgens Dave is ook het probleem dat veel mensen van de vaste wal een woning op Texel kopen. "Zij kopen dan een woonhuis op het eiland, maar gebruiken het als vakantiehuisje. Het maakt voor hen niet uit wat het kost. Deze woningen worden maar een paar weken per jaar bewoond."

Is het stel van plan als de nieuwe wet wordt aangenomen weer naar Texel te verhuizen? "Nee, in principe niet. We hebben nu de keuze gemaakt. Na tien of vijftien jaar kunnen we altijd even kijken hoe het dan gaat. Maar voorlopig bouwen we nu iets in Den Helder op."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]