Door de steeds maar stijgende energieprijzen zag snackbareigenaar Gerard Tesselaar uit Schagen geen andere optie meer. Een maand geleden verhoogde hij de prijzen van snackbar Smultaria in Schagen. Hij moet namelijk ruim 5000 euro meer per maand betalen aan gas- en elektriciteitskosten. En dat terwijl de horecabranche na corona net weer een beetje opkrabbelt.
De volhouders: deze Noord-Hollanders redden het niet meer
De inflatie stijgt tot grote hoogte en energie is bijna niet meer te betalen. Veel Noord-Hollanders kunnen het hoofd amper nog boven water houden, voor veel anderen wordt het steeds moeilijker. Grote problemen, die alledaagse mensen raken. We noemen ze: de volhouders. NH Nieuws gaat dinsdag, op Prinsjesdag, met deze groep mensen naar Den Haag. Zodat we deze schrijnende verhalen kunnen delen met de landelijke politiek.
Maak kennis met onze volhouders en hun verhalen. Al hun verhalen vind je op deze pagina.
Het voelt voor Gerard als de zoveelste klap die hij als ondernemer moet zien te verwerken. Na twee pittige jaren met minder inkomsten door corona, hoopte hij vanaf afgelopen voorjaar eindelijk weer een 'normaal' jaar te draaien. Maar de facturen die hij binnenkrijgt, liegen er niet om: "De eindrekening van de maand is van 2000 euro naar 7200 euro gegaan", vertelt de snackbareigenaar.
En dat zorgt wederom voor een lastige tijd voor de ondernemer die onlangs 25 jaar eigenaar van snackbar Smultaria én Bistro Smul is. Hij maakt daarom een beslissing die hij liever niet had willen maken, namelijk het verhogen van zijn prijzenlijst. "Alle snacks zijn dertig cent duurder geworden", legt Tesselaar uit.
In onderstaande video legt snackbareigenaar Gerard Tesselaar uit welke maatregelen hij allemaal heeft moeten nemen door de stijgende gasprijzen (tekst gaat door onder de video).
Snackbareigenaar Gerard Tesselaar verhoogt noodgedwongen zijn prijzen - NH Nieuws
Hoewel Tesselaar ervoor koos om zijn prijzen te verhogen met 30 cent, dekt dat zeker niet alle extra kosten die hij moet betalen. Daarom probeert hij op andere manieren ook de kosten te drukken. Zo laat hij een van de drie friteuses - waar hij zijn verse friet in bakt - permanent uitstaan en gebruikt hij niet allebei de koelcellen meer. "Alles om de kosten te drukken", aldus Gerard Tesselaar.
Steun van de overheid
Tesselaar heeft zichtbaar nog plezier in zijn werk, maar kijkt wel met verbazing naar de afwachtende houding van de overheid. "De overheid denkt te weinig mee en dat neem ik ze wel kwalijk", zegt Gerard, "want er wordt te weinig rekening gehouden met de ondernemers."
"De ondernemers zijn een goudmijntje voor de overheid"
En dat zit hem volgens Tesselaar vooral in de verschillende belastingen die hij moet betalen en door de stijgende kosten dus ook steeds hoger worden. "De ondernemers zijn een goudmijntje voor de overheid, ze profiteren mee van de belastingen", stelt hij dan ook. Daarom hoopt de ondernemer dat de overheid ook alleen hulp zal gaan bieden aan de ondernemers.
Tot die tijd hoopt Gerard zijn prijzen niet nóg een keer te hoeven verhogen, maar ook dat kan hij niet garanderen. "Dat kan ik pas zien als we de cijfers van dit kwartaal hebben", legt hij uit. En die tijd hoopt de snackbareigenaar nog veel mensen blij te maken met een snack. "We blijven positief, maar mijn vreugde wordt toch wel iets minder."
💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?
- Tip ons met foto's, filmpjes en verhalen via [email protected] of whatsapp 06 30 09 30 03
- Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de Noordkop en Texel. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
- Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Noordkop.
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]