Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Vervuild water na brand in Heemstede: "Schoonmaken, anders een ramp"

14 september 2022, 18.53 uur · Aangepast 14 september 2022, 20.31 uur · Door Michael van der Putten

Marion Roelofs stond vanochtend raar te kijken toen er plots een dikke laag zwarte smurrie door een slootje bij haar woning in Heemstede dreef. Volgens Marion komt de vervuiling van het blussen van de brand die afgelopen maandag woedde in Heemstede en stinkt het goedje flink: "Als je er met je hand doorheen gaat, is het zwart."

Vervuild water in heemsteedse wateren - NH Nieuws

Tientallen meters drijft de zwarte smurrie door het Heemsteedse water aan de achterkant van het huis van Roelofs, in de buurt van De Linge aan de rand van het dorp. Het water komt uiteindelijk uit in de Leidsevaart, maar de smurrie is nog niet zo ver gekomen. 

"Het is een vieze witte drab en het stinkt naar roet", zegt ze tegen NH Nieuws. Die geur is voor Roelofs een belangrijk bewijs dat de vuiligheid te maken heeft met de brand. "De geur, maar ook het materiaal en het feit dat het er sinds maandag in drijft; één en één is twee." 

Het vieze water is volgens Roelofs slecht voor de vissen. "Ik ben geen bioloog, maar als je al ziet dat de vissen boven komen en naar zuurstof happen dan neem ik aan dat er geen zuurstof in het water zit. Er moet dan ook snel wat gebeuren, dit wordt een ramp."

Buurtbewoonster Irma Behage heeft vanochtend wel onderstaande foto gemaakt. 

Slootje bij De Linge in Heemstde - Irma Behage

Hoogheemraadschap van Rijnland heeft aan NH Nieuws laten weten op de hoogte te zijn van de vervuiling en heeft hierover 'diverse meldingen' ontvangen.

Er kan nog niet worden bepaald hoe ernstig de vervuiling is, maar er zijn wel monsters van het water genomen. "Op basis van die resultaten kan het waterschap eventuele vervolgstappen nemen",  vertelt een woordvoerder. Wel in inmiddels het water afgedamd zodat het vuil zich niet verder kan verspreiden. 

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]