Start van hoofdcontent

Noord-Holland

nl
V

Reconstructie van vermissing Sumanta: zoektochten, de veroordeling en lichaamsresten op een bedrijventerrein

17 september 2022, 08.00 uur · Aangepast 18 september 2022, 12.33 uur · Door Tamara Uildriks

Na vier jaar is de vermiste Sumanta eindelijk gevonden. Verdachte Manodj B. heeft afgelopen week opgebiecht waar hij Sumanta's lichaam heeft gedumpt. Donderdag bevestigde het Openbaar Ministerie dat de gevonden resten daadwerkelijk van Sumanta zijn. In deze reconstructie vertelt NH Nieuws het verhaal van haar vermissing, de zoektocht en de uiteindelijke vondst.

NH Nieuws, Inter Visual Studio

Na vierenhalf jaar is de vermissing van Sumanta Bansi eindelijk opgelost. De 23-jarige vrouw verdween op 18 februari 2018 en is na vele zoektochten niet gevonden. Afgelopen dinsdag vertelde verdachte Manodj B. uiteindelijk waar hij het lichaam heeft gedumpt en na onderzoek bevestigde de politie de vondst van Sumanta's lichaam.

Afgelopen vier jaar heeft NH Nieuws het onderzoek en de zoektocht naar Sumanta op de voet gevolgd. In deze reconstructie lees je het hele verhaal, van verdwijning, naar veroordeling tot vondst. 

De verdwijning

Hoorn, 2018. Het is een koude zondag in februari als Sumanta Bansi plotseling van de radar verdwijnt. De vrouw van Surinaams-Hindoestaanse afkomst studeert in Amsterdam en is opnieuw zwanger van Manodj B. Ze woont bij hem en zijn gezin in Hoorn en ze hebben een geheime relatie. Bij een eerdere zwangerschap heeft ze onder druk abortus laten plegen, maar dit keer is ze vastbesloten het kind te houden.

Ze is zo'n negen weken zwanger als ze op mysterieuze wijze verdwijnt. Niemand hoort meer iets van haar en haar mobiele telefoon, OV-chipkaart en bankpas worden sinds die zondag niet meer gebruikt.

Het duurt negen maanden tot ze als vermist wordt opgegeven bij de politie. Manodj vertelt Sumanta's moeder dat ze op reis is naar Dubai, maar dat vindt ze erg ongeloofwaardig. De politie gaat uit van een misdrijf, want voorafgaand aan haar vermissing lijken er weinig problemen te spelen bij Sumanta.

"Sumanta was zwanger en daar was ze heel blij mee", vertelt politiewoordvoerder Wendy Boudewijn aan NH Nieuws. "We sluiten dan ook uit dat ze 'zomaar' is weggelopen of zelfmoord heeft gepleegd."

Grote zoekacties worden opgezet om Sumanta te vinden. Zo zijn er aanwijzingen dat ze in het Markermeer zou liggen en zoekt de politie in juli 2019 bij de Afsluitdijk, omdat er volgens de politie 'zeer bruikbare' tips binnen waren gekomen. Ook worden er 'spulletjes' gevonden die mogelijk van Sumanta geweest zouden zijn. De politie onderzoekt de spullen, maar het brengt hen niet verder naar de plaats van haar lichaam. 

De politie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de gouden tip en in de programma's Opsporing Verzocht en Bureau NH wordt uitgebreid aandacht besteed aan de zaak. Bij de politie komen vele tips binnen over Sumanta's verdwijning, allemaal leiden ze naar het Robbenoordbos.

In juli zet de politie een grootscheepse zoekactie op touw, met sonarapparatuur, onderwatercamera's en speurhonden. Het levert een schep met bloedsporen op, mogelijk  van Sumanta.

Drie maanden later speurt de politie opnieuw het bos af, dit keer samen met het Veteranen Search Team (VST). De club van vijftig oud-politiemedewerkers, voormalig brandweerlieden en veteranen zoekt naar 'verstoorde grond', plekken waar mogelijk is gegraven. 

Zoektocht naar vermiste Sumanta Bansi (23) in Robbenoordbos hervat - NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

Regelmatig keren ze in oktober en november 2019 terug om het bos verder af te zoeken. Het levert niets op en uiteindelijk besluit het team om de zoektocht in het bos te staken. In februari pakken ze de draad toch weer op. De politie denkt toch écht dat ze haar in het bos zullen vinden. "Er worden vaker lichamen in het Robbenoordbos gevonden", zegt de woordvoerder van de politie. "Bovendien ligt het bos op ongeveer tien, vijftien minuten van de plaats waar Sumanta verdween."

De politie en het Veteranen Search Team stellen het bos net zo lang uit te kammen totdat Sumanta gevonden wordt of tot alles tot op de laatste tak is onderzocht.

Zoektocht ligt stil 

Maar dan is het half maart, 2020. Corona doet zijn intrede in het land en de besmettingen lopen al gauw op. Het verplicht thuisblijven en de anderhalvemeterregel zijn funest voor de zoektochten. De politie en het Veteranen Search Team kunnen niet meer zij aan zij zoeken naar de zwangere vermiste vrouw, wat cruciaal is om het bos systematisch te doorzoeken. De politie noemt het overmacht en de zoektocht ligt maanden stil. 

Parallel aan de speurtocht naar het lichaam gaat het onderzoek naar de dader nog wél verder. Al vroeg is Manodj B. als verdachte in beeld bij de politie. Anderhalf jaar lang luisteren ze gesprekken van hem en zijn familie af via microfoons in zijn auto en huis.

Zo vinden ze cruciaal bewijs als Manodj in een gesprek met zijn broer vertelt: "Ik ben met dat ding dwars door haar hart gegaan, dood, klaar." In een ander gesprek gaat het over het wapen. "Je hebt het moordwapen toch wel weggegooid", vraagt zijn broer. Waarop Manodj ontkennend antwoordt. 

Maanden later, in november 2020, worden drie verdachten opgepakt, waaronder Manodj en zijn vader Dwarka. De politie doorzoekt het huis en vindt Sumanta's sieraden. Haar moeder noemt de vondsten opmerkelijk: "Als Sumanta daadwerkelijk vrijwillig was vertrokken, dan had ze zeker haar sieraden meegenomen. En waarom hebben ze mij de spullen niet eerder gegeven?"

Veroordeling

Niet alleen vertelt Manodj aan de telefoon over de moord, ook zou hij getuigen hebben beïnvloed. Zo moest zijn vrouw op vragen van de politie antwoorden dat ze het niet wist. Zijn schoonmoeder vroeg hij te verklaren dat die Sumanta in maart 2018 nog had gezien in Den Haag, dat weigerde de vrouw.

Manodj B. veroordeeld tot 15 jaar cel in vermissingszaak Sumanta Bansi - NH Nieuws

Zelf ontkent Manodj iedere betrokkenheid - net als vader Dwarka B. - maar het Openbaar Ministerie zegt voldoende bewijs te hebben tegen Manodj, dankzij vooral de afgeluisterde gesprekken. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er sterke vermoedens dat Manodj B. een vooraf bedacht plan had om haar te doden, maar kan dat niet worden hard gemaakt. Daarom is er geen sprake van moord, maar doodslag.

De rechter vindt de zaak bewezen en veroordeeld Manodj B. tot 15 jaar. Vader Dwarka wordt vrijgesproken: hoewel hij zou hebben afgeweten van de daad, kan zijn medeplichtigheid kan niet worden bewezen. Manodj blijft zijn rol in de zaak stellig ontkennen en gaat in hoger beroep.

Vondst: lichaamsresten op een bedrijventerrein

Manodj zit vast, maar Sumanta's lichaam is nog altijd spoorloos. Bij Sumanta's ouders overheerst verdriet: op de belangrijkste vraag, waar het lichaam van hun dochter is, krijgen zij geen antwoord. Tijdens de rechtzaak doet Sumanta's vader nog een emotionele oproep aan Manodj: "Wees een man en vertel tenminste waar we haar kunnen vinden. Wij kunnen niet eens afscheid van haar nemen." 

Uiteindelijk geeft Manodj maanden later toch antwoord op die vraag. Na aandringen van zijn nieuwe advocaat, Theo Hiddema, vertelt hij precies wat er gebeurd is en wat hij met het lichaam heeft gedaan.

Die dinsdag, 13 september, haasten verschillende rechercheurs zich naar de rand van een Hoorns bedrijventerrein om te zoeken. Het gaat om een nieuwe locatie, die tijdens de vele zoekacties buiten schot is gebleven.

Al snel worden daar menselijke resten gevonden en donderdagavond bevestigt het OM dat het daadwerkelijk om Sumanta gaat. Handhavers beveiligen de plek om eventuele drukte in goede banen te leiden, maar het blijft stil.

Een enkeling legt bloemen neer. Koeien kijken aan de andere kant van het water sprakeloos toe. De zon zoekt op het verlaten industrieterrein wanhopig een weg door de grijze wolkenmassa en een regenboog verschijnt.

Een deel van de onzekerheid is weg, maar de familie blijft achter met veel vragen. "Een proces van rouw kan beginnen", vertelt hun advocaat. "Maar we weten nog steeds niet wat er is gebeurd, hoe haar lichaam daar terechtkwam en wie er bij waren betrokken."

Voor de nabestaanden van Sumanta is onlangs een doneeractie opgezet zodat haar lichaam kan worden overgebracht naar Suriname, waar haar familie woont. Het doel is om 10.000 euro in te zamelen. Tot zaterdagochtend werd bijna 4.000 euro opgehaald.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]